2020.10.20., kedd , Vendel

Agrárpénzek

2018. szeptember 07. péntek • 11:30

Figyeljék postaládájukat

Október végéig lesznek kiküldve az adó-, illetve vámtartozás vagy túlfizetési értesítők.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az október végéig kiküldött kivonatokkal mintegy félmillió adózót - köztük őstermelőket is - értesít arról, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


A kivonat mellett az adózó késedelmipótlék-értesítőt is találhat - fotó: MTI

A NAV kiemelte, hogy a kivonat elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt, azaz mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemben 5000 forintnál több tartozása, vagy túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kivonat mellett az adózó késedelmipótlék-értesítőt is találhat a postaládájában, amennyiben fizetési kötelezettségét tavaly nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és emiatt 5000 forintot elérő pótléka keletkezett.

Akik tartoznak, illetve késedelmi pótlékot kell fizetniük, kötelezettségeiket többféle módon is rendezhetik:

  • csekken,
  • átutalással,
  • bankkártyával,
  • vagy esetleges többletük átvezetésével.

Túlfizetés esetén a 1817-es nyomtatványt kell benyújtani a visszaigényléshez. Akik úgynevezett elektronikus bevallók, nekik kötelező a internetes felületet használniuk, továbbá akik önként választják a kapcsolattartás elektronikus útját, adószámlájukat is elektronikusan követhetik, nem kapnak papíralapú értesítést.

A NAV azt tanácsolja, hogy az adószámla-kivonatot, illetve a pótlékértesítőt mindenki hasonlítsa össze a saját nyilvántartásával.

Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon, a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül vagy írásban lehet.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.