2021.10.16., szombat , Gál

Agrárpénzek

2021. szeptember 19. vasárnap • 12:44

Fókuszban az ökológiai gazdálkodás

Az ökológiai művelést januártól negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázat támogatja – jelentette be tegnap Nagy István. Az agrárminiszter szerint a jelentős keretösszeg célja az ökológiai gazdálkodás ösztönzése és az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülése.

A közös agrárpolitika vidékfejlesztési támogatásaihoz 2021 és 2027 között a kormány a lehető legmagasabb, nyolcvanszázalékos társfinanszírozást nyújtja. A kormány célja az, hogy minél több gazdálkodó részt tudjon venni a programban és növekedjen a támogatásba bevont területek aránya, így a támogatási összegek átlagosan 74 százalékkal növekednek a korábbiakhoz képest - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Az egészségesebb alapanyagok termelésének igénye napjainkban egyre fontosabb, ezért a vidékfejlesztési program alapján kiírt felhívások előnyben részesítik az ökológiai gazdálkodást folytató mezőgazdasági termelőket, többletpontot biztosítva nekik az elbírálás folyamatában.

Így a növénytermesztést vagy állattartást végző biogazdálkodók számos pályázati felhívás esetében nagyobb eséllyel juthatnak fejlesztési forrásokhoz – hangoztatta, hozzátéve, hogy jelenleg részükre is elérhető támogatási konstrukciók állnak rendelkezésre az öntözési infrastruktúra kialakításával, a termeléshez szükséges precíziós gépek és eszközök beszerzésével, illetve új gombatermesztő létesítmények kialakításával kapcsolatban.

Az agrártárca vezetője beszélt arról is, hogy 2010 és 2020 között Magyarországon az ökológiai területek nagysága csaknem két és félszeresére növekedett, jelenleg mintegy háromszázezer hektáron folyik ökológiai termelés. 

Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar családok asztalára minél több bioélelmiszer kerüljön – mondta. Ezért támogatják a hazai biogazdálkodókat, amelyre kiváló lehetőséget nyújtanak a vidékfejlesztési program támogatásai.

Nagy István a távirati iroda szerint az egyik legfontosabbnak nevezte az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása megnevezésű pályázati felhívást, amelyet 2015-ben és 2018-ban hirdettek meg. A felhívások által mintegy négyezer gazdálkodó támogatása valósult meg, ami 230 ezer hektárt érint.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.