2021.06.24., csütörtök , Iván

Agrárpénzek

2017. április 26. szerda • 12:44

Folynak az egyeztetések - hamarosan szőlőtelepítésre is igényelhető uniós támogatás

Még tavasszal megjelenhet a kertészeti ültetvénytelepítést célzó pályázat módosítása. A 19 milliárd forintos keretből még hatmilliárd forint áll a termelők rendelkezésére.

Néhány héten belül megjelenhet a kertészeti ültetvénytelepítést célzó vidékfejlesztési pályázat módosítása, amelynek köszönhetően szőlőtelepítésre is kérhetnek majd támogatást a termelők. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Idők kérdésre elmondta: a módosított felhívás várhatóan már tavasszal elérhetővé válik. Az államtitkár szerint a 19 milliárd forinttal meghirdetett program terhére eddig mintegy 13 milliárd forintnyi támogatási kérelem érkezett be, a szőlőtermelők tehát a fennmaradó hatmilliárd forintra pályázhatnak majd.

Ez az összeg Kis Miklós Zsolt szerint bőven fedezi a legfeljebb 642 hektárnyi szőlő telepítéséhez nyújtható támogatást. Az európai uniós szabályok szerint ugyanis ekkora területre kaphatnak a magyar termelők idén telepítési engedélyt.

Fotó: Pixabay

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is folynak az egyeztetések arról, hogy a támogatást pontosan milyen feltételekhez kösse a Miniszterelnökség.

Kérdéses például az, hogy a többi növényhez hasonlóan a szőlő telepítéséhez nyújtott támogatásnál is előírjanak-e öntözésfejlesztési kötelezettséget, illetve hogy az országban egységes vagy borvidékenként eltérő mértékű legyen az elérhető uniós forrás mértéke.

Nem mindegy ugyanis, hogy egy gazda sík vidéken vagy hegyoldalban kíván szőlőt telepíteni, utóbbinak a költsége ugyanis sokszorosa lehet az Alföldön kialakított szőlőskert árának.

A telepítési engedélyek odaítéléséről a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) dönt, a kérelmeket e hónap végéig adhatják be a szőlősgazdák.

A jogszabályok szerint évente az előző évben megállapított összes hazai szőlőterület egy százalékával lehet növelni az ültetvények nagyságát hazánkban, ez idén országos szinten 642 hektárt jelent. Az előzetes várakozások szerint a szőlősgazdák a teljes keretet kimerítik majd.

A HNT szerint a szőlőtelepítés nagyon költséges beruházás, ezért is kiváló lehetőséget jelenthet a gazdálkodóknak, ha a saját forrás mellett európai uniós támogatást is felhasználhatnak az ültetvények bővítéséhez.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.