2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Agrárpénzek

2016. május 24. kedd • 10:33

Fontos határidő járt le: milliárdokról döntenek

Rendben lezárult az egységes kérelmek benyújtásának időszaka, az előző évekhez hasonlóan több mint 170 ezer gazdálkodó töltötte fel támogatási kérelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rendszerébe. Szintén tegnap éjfélig jelenthették be a gazdálkodók az áprilisi fagy okozta károkat, a hivatalhoz eddig több mint hatezer kárenyhítési kérelem érkezett.

Tegnap járt le az egységes kérelmek benyújtásának időszaka, s határidőre az előző évhez hasonlóan az idén is 170 ezret meghaladó kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Gyuricza Csaba, a hivatal elnöke elmondta: tavaly 172 ezer gazdálkodó adta be az egységes kérelmét a megszabott határidőn belül, s ez a szám vélhetően az idén is teljesült.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdálkodók június 17-ig még beadhatják kérelmüket, viszont ebben az időszakban már minden nappal egy százalékkal csökken a megítélt támogatási összeg. Azok a termelők pedig, akik határidőre beadták kérelmüket, viszont szeretnének valamit módosítani, június 15-ig szankciómentesen megtehetik, a kérelmek pontosítására egyébként egész évben lehetőségük van az MVH ügyfeleinek.

Gyuricza Csaba szerint néhány százan, esetleg ezren lesznek azok, akik a bírsággal terhelt időszakban igénylik a támogatást.

Az idei volt a második olyan év, amikor az új támogatási rendszerben nyújthattak be kérelmet a gazdálkodók. – A tavalyihoz képest az idén sokkal nyugodtabban telt ez az időszak, néhány naptól eltekintve, amikor a túlterheltség miatt lelassult a rendszer, az informatika is jól vizsgázott – jegyezte meg.

Az elnök szerint a kezdeti roham után a benyújtási időszak közepén kevesebb kérelem érkezett az MVH-hoz. Részben ezért, részben pedig az április végén pusztító fagy miatt tolták ki egy héttel a beadási határidőt. – Április végén olyan fagykárok voltak, amelyek lekötötték a gazdálkodók és a falugazdászok erőforrásait is. Mivel nem akartuk, hogy emiatt bárki hátrányt szenvedjen, több időt hagytunk a kérelmek beküldésére – mondta. A káreseményt a termelők szintén az MVH egységes elektronikus felületén jelezhették, eddig valamivel több mint 6000 gazdálkodó élt a lehetőséggel. Gyuricza Csaba elmondta, hogy idén márciusban – a tavaly bejelentett károk után – összesen 3400-3500 mezőgazdasági termelőnek fizetett ilyen jogcímen az MVH.

Az egységes kérelem felületén ebben az évben mintegy 32 jogcímen kérhetnek támogatást a gazdálkodók. Az alap- és zöldítési támogatás mellett ezen a felületen érhetőek el a termeléshez kötött támogatások, de itt nyújtják be a kifizetési kérelmeket az agrár-környezetgazdálkodási, valamint az ökológiai gazdálkodást segítő program nyertes pályázói is. – Az Európai Uniótól ebben a formában lehívható támogatás egyfajta jövedelemkiegészítő juttatás, amit bármire felhasználhatnak a termelők. A támogatást közvetve a fogyasztó kapja, hiszen ennek köszönhetően lehet viszonylag alacsony áron tartani az élelmiszereket – tette hozzá.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.