FÓKUSZBAN

A gazdáknak már a vegánoktól is félniük kell?

A gazdáknak már a vegánoktól is félniük kell?

Egyre népszerűbb a hús- és tejmentes életmód, de mit jelent

Az Év Agrárembere: a döntősök a vidék erejét is képviselik!

Az Év Agrárembere: a döntősök a vidék erejét is képviselik!

A zsűri kiválasztotta az idei 30 döntősöt, vagyis

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Agrárpénzek

2018. március 13., kedd • 12:44

Ha gondoskodik a termények védelméről, nagyobb biztonságban tudhatja gazdaságát

Több biztosításfajta megkötésében is közreműködik a kamara.

Az időben megkötött biztosítási szerződések nyugodt munkavégzést tesznek lehetővé az egész évben. A NAK Biztosításközvetítő Kft. a falugazdászok bevonásával segít eligazodni a különböző növénybiztosítási ajánlatok között – írja honlapján a köztestület.

A díjtámogatott növénybiztosításokról szóló 2011-es törvény megalkotásával lehetővé vált, hogy a gazdák a megkötött növénybiztosítások díjának egy részét utólag visszakaphassák. A jogszabály alapján 4 milliárd forint támogatás kerül visszatérítésre a termelők által befizetett biztosítási díjakból, amennyiben a termelők élnek a támogatott biztosítási lehetőséggel. A mezőgazdasági növénybiztosítások már a magvak elvetésével köthetők május 31-ig. Minél hamarabb gondoskodik a gazda a termények védelméről, annál nagyobb biztonságban tudhatja gazdaságát.

fotó:123rf

Fontos hangsúlyozni, hogy a már bekövetkezett káreseményekre nem lehet biztosítási szerződést kötni.

Amennyiben a gazdálkodó tavaszra tervezi – akár megszokásból is – a növénybiztosítási szerződésének megkötését, a téli időszakban károsodott növényekre már nincs lehetősége a kockázatkezelést biztosítani.

Ugyanakkor

a várakozási idővel is kell számolni: a biztosítók többsége bizonyos kockázatokra 10, de akár 30 napos várakozási időt is kiköthet.

Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötésétől számított 10-30 napon túli káreseményekre vállal csak kockázatot. Mivel a díjtámogatott növénybiztosítások kockázatviselési időszaka január 1-jétől december 31-ig tart, így felelőtlenség is lehet egy későbbi időpontot választani a biztosítási ajánlat aláírására. Ilyenkor ugyanis a január 1-jei kockázatviselési kezdet a szerződéskötési időpontra tolódik el.

A növénybiztosítások esetében időszakos díjat számolnak a biztosítók.

Ez azt jelenti, hogy a fent említett január 1–december 31. közötti időszakra egységes díj kerül megállapításra, függetlenül attól, hogy mikor kezdődik ténylegesen a kockázatviselés. Azonban lehetőség van a biztosítási díj négy részletben történő fizetésére, amelynek legkésőbb október 31-ig be kell érkeznie a biztosító számlájára. Amennyiben ez nem történik meg, a gazda nem kaphatja meg az állami támogatást, hiába igényelte azt korábban.

A mezőgazdasági növénybiztosítások tekintetében tehát nagyon körültekintően kell eljárni mind az ügyfélnek, mind a falugazdásznak. A naprakész információk a NAK Biztosításközvetítő Kft. segítségével jutnak el a falugazdász-irodákba.

Arra is fontos figyelni, hogy

a díjtámogatott növénybiztosítások a jogszabályi előírás alapján minimum 30 százalék hozamcsökkenés esetén térítik a kárt. A kiegészítő növénybiztosítás a díjtámogatott növénybiztosítási díj töredékéért köthető, és az önrész és a 30 százalék közötti részre nyújt fedezetet.

2012 és 2017 között egyre több gazdálkodó élt a 2011-ben megalkotott jogszabály adta lehetőséggel. A növekvő igényeket a biztosítói üzletkötői hálózat nem képes kielégíteni. A rövid kötési időszak miatt többnyire csupán a nagy területen gazdálkodókat érik el közvetlenül. A kamara falugazdász-hálózata a kis-, közép- és nagyvállalkozóknak is segít eligazodni a különböző ajánlatok között.

A falugazdászok naprakész információval rendelkeznek, így a gazdák segítségére lehetnek a biztosítási szerződés megkötésében és az egységes kérelem pontos kitöltésében is. (További információ az info.biztositasok@nak.hu e-mail címen kérhető.)

agrotrend.hu / nak.hu - NAKlap, 2018. márciusi szám

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.