2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Agrárpénzek

2019. február 22. péntek • 13:06

Hatékonyabb és rugalmasabb ügyintézés vár a termelőkre

Az Európai Bizottság 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható nemzeti támogatás maximumát.

A brüsszeli testület pénteki bejelentése szerint az új uniós állami támogatási szabályok megnövelik a maximális összeget, amelyet a nemzeti hatóságok a bizottság előzetes jóváhagyása nélkül kiutalhatnak a termelőknek.


Csökkennek a nemzeti hatóságok adminisztratív terhei  - fotó: Pixabay

Ez nagyobb hatékonyságot és rugalmasságot tesz lehetővé, különösképp válság idején és a hatóságok gyors reagálását igénylő helyzetekben.

A tagországok így a piac torzítása nélkül növelhetik a mezőgazdasági termelők támogatását, miközben csökkennek a nemzeti hatóságok adminisztratív terhei

- mutattak rá.

A támogatás maximális összege az egyes gazdaságoknak három év alatt nyújtható 15 ezer euróról 20 ezer euróra emelkedik.

Az esetleges versenytorzulások elkerülése érdekében minden egyes tagország számára meg lett határozva egy maximális nemzeti összeg, amelyet nem léphet túl. Az egyes nemzeti felső összeghatárokat a szóban forgó hároméves időszakra vonatkozóan az ország éves mezőgazdasági termelésének 1,25 %-ban határozzák meg, ami eddig 1 % volt.

Ha egy tagország a teljes nemzeti támogatási keretének legfeljebb 50 %-át költi el egy adott mezőgazdasági ágazatban, akkor tovább növelheti az úgynevezett csekély összegű (de minimis) támogatást gazdaságonként 25 ezer euróra, a nemzeti maximumot pedig az éves termelés 1,5 %-ára.

Ez a termelőnkénti felső határ 66 %-os növelésének, valamint a nemzeti felső összeghatár 50 %-os növelésének felel meg.

Azon országoknak, amelyek ezen legmagasabb felső határ mellett döntenek, nemzeti szinten kötelező központi nyilvántartást kell létrehozniuk. Ez lehetővé fogja tenni a támogatások nyilvántartását annak érdekében, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá váljon a csekély összegű támogatás nyújtása.

A megemelt felső határok március 14-én lépnek hatályba, és visszamenőlegesen alkalmazhatók az összes feltételt teljesítő támogatásokra.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.