FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Agrárpénzek

2018. április 14., szombat • 08:41

Hatékonyabb lehet a termelés a 2 milliárd forintos borászati fejlesztéssel

Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési program (VP) támogatásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez.

A szekszárdi borvidék több mint tíz pincészete részesül 50 százalékos hozzájárulásban a VP által. Túlnyomórészt családi vállalkozások valósíthatnak meg technológiai fejlesztést, építhetnek új raktárakat, palackozót, feldolgozót a történelmi borvidéken.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint a szekszárdi hegyközség területén

a szőlőültetvények nagysága 2011 óta folyamatosan nő, 2016-ban 2164 hektár volt.

A területen átlagosan 70-100 ezer hektoliter bort állítanak elő, tavaly 92 091 hektoliter seprős újbor készült Szekszárdon.

A Takler Pince Kft. mintegy

360 millió forintért új rozé üzemet épít jelenlegi telephelyén.

Takler András, a 2016-ban 707 millió forint árbevételt elért társaság ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a beruházás minőségi javulást eredményez a szőlőfeldolgozásban, ugyanakkor nem növeli az előállított mennyiséget. Az évi körülbelül 750 ezer palack bort előállító pincészet továbbra is körülbelül 200 ezer palack rozét készít majd - tette hozzá.

A Mészáros Borház

184 millió forintos támogatással új készáru raktárat, palackozó és feldolgozó üzemet hoz létre,

és 100 ezer palackkal növeli a jelenlegi, mintegy egymillió palackos kapacitását - mondta el Mészáros Pál tulajdonos-ügyvezető.

fotó: Pixabay

Technológiai fejlesztésekhez nyert el támogatást többekközt a szálkai Lajvér Borház Kft. és a bátaapáti Európai Bortermelők Kft., valamint több kisebb szekszárdi családi pince. A Sebestyén Kft. ügyvezető igazgatója, Sebestyén Csaba ismertette: vállalkozásuk új telephelyet hoz létre, ami a cég hatékonyságát növeli. A pince új ültetvényeik termőre fordulása miatt - a fejlesztéstől függetlenül - 120-140 ezer palackra növeli jelenlegi 90 ezer palackos kapacitását - tette hozzá.

A Bodri Pincészet Kft.

közel 400 millió forintos támogatással egy üzem- és egy termékfejlesztési projektet valósít meg.

A pincészetet vezető Bodri István arról számolt be, hogy a beruházásokkal a pincészet kapacitása megkétszereződik, mind a bor, mind a szőlőlé elállítása 3500 hektoliterrel nő.

Az új termék a szőlőlé lesz, amit a piac igényei szerint a fejlesztés után nagyobb mennyiségben is elő tudnak állítani.

Bodri István, aki a szekszárdi hegyközség elnöke, elmondta azt is, hogy becslése szerint várhatóan a hegyközség területén évente tíz százalékkal nő az előállított bor mennyisége az elkövetkező öt évben. Az a cél, hogy a szekszárdi szőlő helyben legyen feldolgozva, és minél nagyobb hozzáadott értéket tartalmazzon - tette hozzá.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.