2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Agrárpénzek

2017. október 02. hétfő • 09:02

Hosszú távú növekedésre képes cégeket támogatnak tőkebefektetéssel

Csaknem 50 ipari kis- és középvállalkozás (kkv) – köztük élelmiszeripari profilúak – versenyképességét erősíti Budapesten és Pest megyében a szeptemberben indított Irinyi II. Kockázati Tőkealap. Az Irinyi II. Kockázati Tőkealap tőkekerete mintegy 8 milliárd forint.

Csaknem 50 ipari kis- és középvállalkozás (kkv) versenyképességét erősíti Budapesten és Pest megyében a szeptemberben indított Irinyi II. Kockázati Tőkealap - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t. Hozzátette: a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt alap a nemzeti iparfejlesztési stratégiában, az Irinyi Terv kiemelt ágazataiban működő, hosszú távú növekedésre képes ipari cégeket támogatja a tőkebefektetéssel.

Kifejtette: az Irinyi II. Kockázati Tőkealap tőkekerete mintegy 8 milliárd forint, azonban a későbbi sikeres kilépésekből (exit) visszaforgó további tőkeösszegeknek köszönhetően ennél akár jelentősebb nagyobb értékű összeg kerülhet a vállalkozásokhoz a következő évtizedben.

Egy-egy vállalkozás minimum 60 és maximum 240 millió forint értékben vonhat be pénzt a tőkealaptól. A tőkeprogram várhatóan 2032 márciusában zárul le, így az alapnak összesen közel 15 éve van egy kiterjedt cégportfólió felépítésére, a vállalkozások növekedési terveinek megvalósítására, valamint az exitek végrehajtására.

Magyarország kormányának célja, hogy a következő évtizedre az Európai Unión belül Magyarország bruttó nemzeti össztermékén belül legyen a legnagyobb az ipari termelés aránya, ehhez az ipari szektor teljesítményében rejlő lehetőségeket jól megvalósított pénzügyi eszközökkel, tőkeprogramokkal támogatják - emelte ki Rákossy Balázs, hozzátéve, a tőkekonstrukciók kialakítása úgy történik, hogy azok találkozzanak a növekedést tervező ipari vállalkozások fejlesztési igényeivel.

Rákossy Balázs emlékeztetett arra is, hogy az Irinyi Tőkealap az Irinyi Tervben kiemelt nyolc iparágat fejleszt:

  • a járműipart,
  • a speciális gép- és járműgyártást,
  • a zöldgazdaságot,
  • a megújuló energiát,
  • az élelmiszeripart,
  • az egészségipart,
  • a védelmi ipart és
  • a faipart,

valamint az ezekhez kapcsolható infokommunikációs, digitális, illetve Ipar 4.0-s fejlesztéseket.

Csuhaj V. Imre, az Irinyi II. Kockázati Tőkealapot kezelő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az Alapkezelő eddigi hatéves működése során több mint 300 - többségében feldolgozóipari - vállalkozás tőkeigényét és növekedési potenciálját vizsgálta meg, ami alapján határozott elképzelés alakult ki az Irinyi Tőkealap befektetési és exitstratégiájának sikeres megvalósításáról is.

A támogatott vállalkozások kiválasztása szigorú szakmai-üzleti alapokra épül, illetve a döntéseket nagy mértékben segíti, hogy a célszektorok szinte mindegyikében komoly tapasztalattal és mélyebb ismeretekkel rendelkeznek - tette hozzá.

agrorend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.