2020.04.05., vasárnap , Vince

Agrárpénzek

2018. augusztus 15. szerda • 12:30

Ígéretes jövő előtt a hortobágyi tájrehabilitációs projekt

A beruházás által komoly értékek térhetnek vissza a pusztára.

Csaknem ötezer hektáron javul a Hortobágy vízháztartása a legnagyobb hazai környezetvédelmi Life-projekt, a legelőtavak élőhelykezelése, illetve a vízilétesítmények tájrehabilitációja eredményeként - közölte az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára.


2020-ig tartanak a munkálatok - fotó: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Rácz András, az egyik csatorna kialakítási munkálatainak megkezdése alkalmából tartott tájékoztatón elmondta:

a hortobágyi projekt több mint 10 millió eurós költségvetésének kétharmadát közvetlenül az Európai Bizottság biztosítja, a többit a magyar kormány önrészként adja a beruházáshoz.

- Az elmúlt 18 évben 37 Life-projekt valósult meg Magyarországon, összesen mintegy 80-81 millió euró forrásból - érzékeltette a hortobágyi vízrehabilitációs program nagyságát az államtitkár.

Felidézte, hogy a Tisza-szabályozás óta milyen károk érték a pannon szikes gyepeket és sztyeppéket egyrészt

a nagy áradások elmaradása miatt, másrészt azoknak a tájidegen beavatkozásoknak a következtében, amikor a mezőgazdasági termelésre próbálták alkalmassá tenni a vidéket.

A korábbi beavatkozások tájsebei még sok helyen ma is láthatóak a Hortobágyon.

Ezek eltüntetését is tartalmazza a tájrehabilitációs projekt, amelynek fontos célja a pannon szikes sztyeppek és mocsarak kiemelt jelentőségő vizes élőhelyei, a legelőtavak ökológiai állapotának javítása a vízháztartás helyreállításával, nyílt vízfelületek és a réti zóna kiterjedésének növelésével.

Rácz András hozzátette:

a 2020-ig tartó munkálatok során 37 kilométer hosszúságú régi csatornarendszert, gátat, műtárgyakat bontanak el, amelynek eredményeként visszaállítják azt a legeltetési rendet, ami évszázadokon keresztül jellemezte a Hortobágyot.

Az AM államtitkára jelezte: az eddig sikeresnek bizonyult Life-programokat a kormány a jövőben is támogatja a pályázati önerő biztosításával, amire

évente mintegy 400 millió forintot biztosítanak.

Farkas-Tóth Mónika projektmenedzser a sajtótájékoztatón elmondta:

a pályázat megvalósítása során több mint 4600 hektár területen javul a puszta vízháztartása és növekszik meg a legelő állatok száma.

A projekt keretében az érintett puszta részeken a még meglévő, a puszta vízháztartását kedvezőtlenül befolyásoló csatornák, töltések, felszámolása történik meg, ezzel helyreáll a legelőtavak vízgyűjtőterületeinek integritása.

- A legelőtavak és természeti értékeik fenntartásához elengedhetetlen az ökológiailag megfelelő, magas szintű legeltetés, amelynek megteremtik a feltételeit a pályázattal: egyebek mellett pásztorszállásokat, gémeskutat és karámokat építenek, amelyek hozzátartoznak a puszta képéhez

- tette hozzá megemlítve, hogy a projekttel 16 gulyás álláshelyet is teremtenek.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: a projekt konzorciumi formában valósul meg, a konzorcium vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület és hat magángazdálkodó.

A szakember szerint a legelőtavak helyreállításával komoly értéket teremtenek a pusztán.

- Az élőhelykezeléshez hozzájárulnak a pusztán legelő állatok, köztük az a 200 bivaly és 200 magyar szürkemarha, amelyet a projekt keretében vásároltak - tette hozzá az igazgató.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.