2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Agrárpénzek

2017. december 29. péntek • 09:11

Jelentős mennyiségű támogatás termett az idén!

Az év végéig több mint 193 ezer gazdálkodóhoz összesen 547,9 milliárd forint támogatás jutott el. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési források kifizető ügynökségeként is működő Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint összesen 155 jogcímen történt kifizetés az idén.

Megközelítette az 550 milliárd forintot a gazdálkodóknak átutalt támogatások összege az idén – értesült a Magyar Idők. A kifizetések a jövő év elején sem állnak le, számos jogcím esetében indítja el az átutalást az államkincstár.

Területalapú támogatást 145 ezer ügyfél kapott összesen 158,9 milliárd forint értékben. 

A környezetvédelmi és a fenntartható gazdálkodást segítő gyakorlatok betartásáért járó, úgynevezett zöldítési támogatást 144 ezer termelő kapott, az így átutalt összeg elérte a 124,6 milliárd forintot.

A termeléshez kötött támogatások közül a legnagyobb összeget a tejhasznú tehén támogatás címén 3400 gazdálkodó 14,8 milliárd forintot kapott, szálasfehérjenövény-támogatást pedig 13 ezer ügyfél közel négymilliárd forint értékben.

Fiatal gazda jogcímen mintegy 5 milliárd forint 13 ezer érintetthez jutott, kisgazda-támogatást 40 ezer termelő kapott 4,3 milliárd forint értékben.

A hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti tejtámogatás összege megközelítette a 11 milliárd forintot.

A 2020-ig szóló Vidékfejlesztési Program (VP) keretében is számos jogcím esetében folyósított támogatást a kincstár. Az agrár-környezetgazdálkodási jogcímen 12 ezer érintettnek 44,7 milliárd forintot kaptak a pályázók. 

Az ökológiai gazdálkodást segítő támogatások keretében összesen 7,5 milliárd forint jutott el a termelőkhöz.

A VP-ből fedezett biztosításidíj-támogatás címén 11 ezer ügyfélnek 3,8 milliárd forintot fizettek ki a MÁK.

A kincstár tájékoztatása szerint több mint 352 ezer ügyben teljesült már előleg- vagy részfizetés, és nem egészen 31 ezer azon ügyek száma, ahol előlegfizetésre ugyan nem volt lehetőség, később azonban utalt támogatást a gazdáknak. A főbb jogcímeken más-más arányban részesülhettek előlegfizetésben az ügyfelek, területalapú támogatást szinte mindenki kapott, a zöldítés esetén az igénylők 89 százalékának fizettek előleget.

Az európai uniós szabályok szerint előlegeket azon kérelmek esetében lehet fizetni, amelyeknél az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések lezajlottak, illetve a kérelemben szereplő ellentmondások feloldódtak, a hibákat pedig kijavították.

Ilyen tipikus ellentmondás,

  • hogy a gazdálkodók az egységes kérelemben a parcelláikat egymásra rajzolják, azaz ugyanazt a területet több gazdálkodó is feltünteti az igényléskor.
  • Az állatlétszám-alapú támogatások esetén az egyedek pontatlan bejelentése akadályozhatja az előlegfizetést.
  • Ha a hibákat nem sikerült időben kijavítani, előleget nem utalhat a kincstár, ugyanakkor a részfizetésnek köszönhetően így is forráshoz juthatnak a termelők.

A támogatások kifizetése a jövő év elején sem áll le, a tervek szerint a kincstár több közvetlen támogatás részfizetését kezdi el. Ilyen a legnagyobb pénzügyi jelentőséggel bíró egységes területalapú támogatás, illetve a zöldítési támogatás, emellett számos közvetlen termeléshez kötött támogatás részkifizetését is megindítja a MÁK.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.