2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Agrárpénzek

2017. december 12. kedd • 16:26

Jobban megfelel a gazdálkodók igényeinek az új jogszabály

Az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg kedden az Európai Parlament.

Az új jogszabály az elismert gazdaszervezetek – Magyarországon a TÉSZ-ek – számára

lehetővé teszi, hogy tagjaik nevében beszállítói szerződésekről tárgyaljanak anélkül, hogy ezzel megsértenék az EU versenyjogi szabályait.

Eddig erre csak néhány ágazatban volt lehetőség.

A gazdálkodók nagyobb védettséget élveznek majd a piaci kilengésekkel és természeti kockázatokkal (időjárás, betegségek) szemben,

személyre szabottabb lesz a jövedelem stabilizálására nyújtott támogatás és nő a biztosítás után fizetett kártérítés is.

Az Európai Bizottság így válsághelyzetben gyorsabban tud majd segítséget nyújtani a rászoruló termelőknek.

A jövőben a tagállamoknak

nagyobb szabadsága lesz az agrártámogatásra érdemes gazdálkodók körének meghatározásában, illetve a fiatal gazdák támogatásában.

Ennek eredményeként

25 százalékról az alaptámogatás 50 százalékára emelhető az első 25-90 hektárra adható plusztámogatás, hogy a fokozatosan elöregedő szektort vonzóbbá tegyék a fiatalok számára.

Az új jogszabály egyszerűbb és igazságosabb viszonyokat teremt, jobban megfelel a gazdálkodók igényeinek és növeli az ellátás biztonságát – mondta Albert Dess EP-képviselő, jelentéstevő.

Az új szabályokat az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt azok 2018. január elején életbe lépnek.

Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője, az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte: az elfogadott szöveg kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis minden területen - termelői szerveződések, zöldítés, termeléshez kötött és első pilléres fiatalgazda-támogatások, uniós pénzek elszámolása - jelentős könnyítéseket sikerült elérni a magyar gazdák és a hatóságok számára.

Véleménye szerint a jelenlegi uniós politikai körülmények között komoly siker, hogy a vidékfejlesztési rendelet módosításából törölték az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a tagállamok migránsokat segítő civil szervezeteket is támogathassanak vidékfejlesztési forrásokból. 

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közleményében a kap közös jellege iránti elkötelezettségének adott hangot, és reményét fejezte ki, hogy az egyszerűsítések tényleges könnyebbséget jelentenek a termelők, a végső kedvezményezettek számára, de nem támogatják a javaslatban megfogalmazott "renacionalizálást".

"Nem leszünk partnerek az idő kerekének visszaforgatásában. Közös, koherens politikával lehet sikeres fejlődést elérni és olyan projekteket megvalósítani, mint az okos falvakat! Vizünk, földünk, tudásunk, szorgalmunk van bőségesen, ezért nem kéne a különböző kormányzati, akarat vezérelt, torz versenyekbe belebonyolódni, különösen nem a jövőnk kárára" - fogalmazott a szocialista képviselő.

agrotrend.hu / Európai Parlament, MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.