2021.01.17., vasárnap , Antal, Antónia

Agrárpénzek

2019. március 07. csütörtök • 13:34

KAP: Veszély leselkedik a munkahelyekre

Az uniós mezőgazdasági források átcsoportosítása nemcsak a magyar, hanem minden uniós polgárt és gazdát is negatívan érintene.

Már több mint 17 ezren aláírták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) petícióját, amellyel az Európai Unió (EU) közös agrárpolitikájából (KAP) Magyarországnak jutó források megőrzése érdekében emelnek szót - mondta a Magosz elnöke csütörtökön Cegléden, sajtótájékoztatón.


A támogatások csökkenésével a gazdák életszínvonala is romlana - fotó: 123rf

Jakab István emlékeztetett: az Európai Bizottság (EB) át akarja csoportosítani a gazdáknak eddig juttatott uniós forrásokat a migráció és a letelepítés finanszírozására, ezért a május 3-ig tartó aláírásgyűjtéssel a támogatások megtartásának társadalmi támogatottságát kívánják demonstrálni az EB számára. A Magosz elnöke rámutatott, hogy

nemcsak a magyar gazdákat érinti a mezőgazdasági források átcsoportosítása, hanem az ország egész lakosságát, sőt minden uniós polgárt és minden uniós gazdát is,

mivel a támogatások nélkül nem lehet megőrizni a mezőgazdasági termékek XXI. századi versenyképességét.

Velkei József, a NAK Pest megyei és fővárosi szervezetének elnöke szólt arról, hogy az eddigi források nélkül nehezen lenne fenntartható az ágazat színvonala, ezért elfogadhatatlannak tartják az EB szándékát, hogy 2020 után jelentősen csökkenjenek a kap forrásai.

Jelezte, hogy a májusban leköszönő Európai Parlament és az EB nem tudott még döntést hozni az új KAP-ról, ami így az új parlament feladata lesz a ciklus költségvetésének kialakításával együtt.

Éppen ezért most van itt az ideje, hogy hangot adjanak követeléseiknek, amit az aláírásgyűjtéssel meg is tesznek - tette hozzá.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.