2021.04.21., szerda , Konrád

Agrárpénzek

2019. augusztus 16. péntek • 14:40

Kedvező hitelkonstrukciót hoznak létre az agrárium számára

A forrást tízéves futamidő és félszázalékos kamat mellett lehet majd igényelni

Kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciót készít elő a kormány az agráriumnak – jelentette be csütörtökön Nagy István agrárminiszter a debreceni Farmer Expón - írja a Magyar Nemzet.

Az idei termés mennyisége meghaladta az ötéves átlagot - fotó: pixabay.com

Az új finanszírozási lehetőség célja, hogy a következő európai uniós ciklus pályázatainak megjelenéséig megfelelő forrást nyújtson a mezőgazdasági beruházások megvalósítására.

A tárcavezető közölte: a 2014–2020 között elérhető felhívások többségét többszörös túligénylés jellemezte, ami jól mutatja, mekkora az igény a fejlesztésekre az ágazatban. – Nem szeretnénk, hogy ez a lendület megtörjön, hiszen mindent meg kell tenni azért, hogy a magyar gazdálkodók egy hektáron legalább akkora jövedelmet tudjanak termelni, mint az uniós versenytársaik.

Ez pedig jól irányzott beruházások nélkül lehetetlen – fogalmazott Nagy István. Majd hozzátette: az új uniós pályázatokra és az első kifizetésekre várhatóan 2023-ig kell várniuk a gazdálkodóknak. – Az idő pénz, minden egyes nappal, amelyen nem történik előrelépés, tovább nő a lemaradásunk.

A kiállításon a miniszter jelezte: az időjárás ebben az évben is szélsőséges arcát mutatta, ezért az aratási eredményeken is jól látszik, hogy melyik gazda tudott élni az új technológiák nyújtotta lehetőségekkel.

Fontos feladat, hogy a tudomány eredményeit mielőbb összekössék a gyakorlati munkával, az agrárium mellett pedig számos társtudomány munkája szükséges a siker eléréséhez. Nem lehet megkerülni az öntözés kérdését sem. A tárcavezető szerint a cél továbbra is az, hogy a ciklus végére a jelenlegi 85 ezer hektárról 200 ezer hektárra emelkedjen az öntözhető terület nagysága.

Ez pedig nem csak a mezőgazdaság, hanem minden magyar ember érdeke is. A légköri aszály, a porszennyezettség, az intenzív napsugárzás mindenkit érint, megfelelő vízgazdálkodási beruházásokkal pedig mérsékelhető a káros hatásuk.

A miniszter elmondta, hogy a debreceni Civaqua program vízgazdálkodási fejlesztései a 2020–2027-es európai uniós költségvetési időszakban kiemelt helyen szerepelnek majd.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.