2022.10.04., kedd , Ferenc

Agrárpénzek

2016. szeptember 01. csütörtök • 12:15

Kevesebb gyereknek jut iskolatej

Bár a nyáron az agrártárca még nyugtatta a tejfeldolgozókat és az iskolákat, mostanra kiderült, hogy tényleg csak 98 járásban marad meg a korábban országosra kiterjesztett iskolatej rendszer. A program 2,6 milliárdos idei költségvetése ennyire volt elég, ősztől már a jövő évi 4,2 milliárdot költik.

Pölöskei Gáborné Klik-vezér az irányítása alá tartozó iskoláknak szétküldött tavaszi körleveléből már hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy ősztől rendesen megvágják az iskolatejprogramot. Úgy tudjuk, hogy a nyár folyamán az aggódó piaci szereplőket - akiknek jó lehetőség volt a szokásos piacinál nagyobb árrés mellett az iskoláknak tejtermékeket szállítani - az illetékesek nyugtatni próbálták. Például Nagy István államtitkár, aki június elején, egy tej világnapi rendezvényen azt nyilatkozta, hogy egy kormányzati előterjesztés értelmében már azon megy a gondolkodás, hogy hogyan lehetne növelni a programban résztvevők létszámát.

Ehhez képest most, az iskolaév indulása miatt több sértett piaci szereplő is jelezte az Indexnek: nem történt előrelépés, ami miatt úgy fest, hogy mégis hatályba lép a belengetett szűkítés. A korlátozás lényege, hogy a korábbinál jóval kevesebb, csak 98 járás lesz jogosult a szállítási szerződések megkötésére. Hogy melyikek, azt a járások besorolásáról szóló 2014-es kormányrendelet egyik melléklete alapján írták össze a földművelési tárcánál.

Ma naponta nagyjából bő négyszázezer általános iskolás iszik egy bögre tejet vagy kakaót, vagy kap valamilyen gyümölcsös joghurtot, amiért nem ők fizetnek. A folyamat meglehetősen bürokratikus, de ez a gyártókat terheli, az iskolák csak átveszik a termékeket, és szétosztják a gyerekeknek. Az iskolák közvetlenül a magyar gyártó-kereskedőkkel szerződnek a friss termékek kiszállításáról, a pénz pedig az államtól és kisebb részben az uniótól érkezik.  A földművelésügyi miniszter iskolatej-rendeletének mellékletei szabályozzák, hogy mely települések iskolái jogosultak százszázalékos és melyikek csak ötven-, illetve húszszázalékos ártámogatásra.

Az előírások szerint tehát járásonként eltérő arányban ugyan, de az országban mindenütt támogatta a kormány a programot. És most úgy fest, hogy ez is lett a veszte. Az említett 98 járást leszámítva a többi – függetlenül attól, hogy eddig mekkora támogatást kapott - teljesen kipotyog a programból. Szeptembertől tehát ezeken a helyeknek nincs ingyen a reggeli kakaózás.

A piaci szereplők (az öt legnagyobb ezen a piacon a Fino-food Kft., a Naszálytej, az Egertej, az Abaújtej és a Happy Tej Kft.) számításai szerint ezzel kb. 100-150 ezer gyereket zárnak ki a programból, például teljes Győr-Moson-Sopron megyét, de Pest nagy részét is.  A gondokat nyilván az okozta, hogy a program az elmúlt években egyre népszerűbb, így egyre költségesebb lett: 2010-ben  még csak 400 milliót  ittak ki az államkasszából a gyerekek (plusz erre jött 17-18 százaléknyi EU-pénz), tavaly meg már 2,6 milliárdot, és hát most látszik, hogy ez is kevés. Az FM korábban közölte lapunkkal:  az idei költségvetésből a programra szánt 2,6 milliárd forint kevés, de annyira, hogy a jövőre betervezett és alaposan megemelt 4,2 milliárdos keretből kell előrehozni valamennyit idénre, hogy év vége előtt ne ürüljön ki teljesen a kassza.

agrotrend.hu / index.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.