2021.06.23., szerda , Zoltán

Agrárpénzek

2017. november 13. hétfő • 11:28

Kezdődnek a támogatási viták - valószínűsíthető a támogatások csökkenése

Bár több lényeges pontban is megfelel a magyar kormány előzetes tárgyalási álláspontjának a 2020 utáni közös agrárpolitika (KAP) eddig kiszivárgott tervezete, valószínűsíthető a támogatások csökkenése, ami érzékenyen érintheti a hazai agrártermelőket.

A mostaninál egyszerűbb és kevésbé központosított közös agrárpolitikáról szólnak az Európai Bizottság (EB) agrárpolitikai főigazgatóságának kiszivárgott elképzelései. Az új KAP-ról szóló közleményt a bizottság november 29-én véglegesíti és hozza nyilvánosságra.

A főigazgatóság elutasítja a közvetlen kifizetések nemzeti társfinanszírozásának, illetve annak választhatóságának bevezetését. Vagyis az agrártermelők jövedelmének 46 százalékát kitevő közvetlen támogatásokat továbbra is uniós szinten folyósítják majd.

A közvetlen kifizetések uniós hatáskörben hagyása megfelel a magyar álláspontnak

közölte a Világgazdaság érdeklődésére Hollósi Dávid, a Takarék csoport agrárigazgatóságának igazgatója. Mint megemlítette, Magyarország mellett más, erősen érintett tagállamok is kifejtették ellenvetésüket a nemzeti társfinanszírozás bevezetése ellen.

A kiszivárgott tervezet

több eszközzel is előnyben részesítené a kisebb, legfeljebb közepes méretű gazdaságokat,

ami – filozófiáját tekintve – ugyancsak nem áll messze a magyar állásponttól.

Vélhetően azt a hírt is örömmel fogadták a hazai agrárirányításban, hogy decentralizálnák a KAP végrehajtását: az EU a továbbiakban csak a főbb paramétereket határozná meg, a végrehajtás módját a tagállamok állítanák össze egy stratégiai terv formájában, hasonlóan a Vidékfejlesztési programhoz.

fotó:Pixabay

A szakértő szerint a zöldítés átalakításáról egyelőre sokat nem tudtunk meg, de a bonyolult és kontraproduktív rendszer átalakítása vélhetően nem sok tiltakozást generál majd. A Takarék agrárigazgatója szerint azonban a magyar kormány által is elfogadható formába csomagolt átalakításnál a lényeg várhatóan a támogatások csökkenése lesz. Ennek egyrészt objektív oka a Brexit, a rendelkezésre álló források csökkenése, másrészt azonban úgy tűnik, egy érzékeny témát is megnyitni készül az EU, mégpedig a támogatási szintek tagállamok közötti, nyugat-keleti irányú kiegyenlítését.

Magyarország – mint a tagság fajlagos támogatásokat tekintve egyik legnagyobb nyertese – számára ez a kezdeményezés arányosan, a torta méretének csökkenésén is túlmutató támogatáscsökkenést eredményezhet. Ebben már biztosan lesznek viták – véli a szakértő.

A mostani elképzelések szerint kötelező felső határt szabnának az egyes gazdaságok számára folyósítható közvetlen kifizetéseknek. Az egy gazdaságnak juttatható támogatási plafon 60 ezer és 100 ezer euró között lenne.

A tervek szerint a kisgazdaságok megemelt támogatáshoz juthatnának. Ennek várható hatásáról Hollósi Dávid elmondta, hogy gyors számításaik szerint a kedvezőbb változatban 15, a másik verzióban pedig 22 százalékkal csökkenne a területalapú és zöldítési támogatások mértéke a hazai agráriumban. Ennek összegszerűen és arányait tekintve is a közép- és nagyüzemek lennének a vesztesei: a 440–1200 hektár között gazdálkodók 40, illetve 64 százalékkal, az 1200 hektár felettiek pedig 70-80 százalékkal alacsonyabb támogatási összeggel számolhatnának.

Ugyanakkor a hazai mezőgazdasági terület mintegy 55 százaléka a 60 ezer eurós támogatási összegnek megfelelő birtokméret alá tartozik, ezeket nem érintené a módosítás – tette hozzá Hollósi Dávid.

fotó:Pixabay

A szakértő szerint ugyanakkor más eszközökkel, például jövedelemtámogatással az így kieső pénzek egy része pótolható, de egy ilyen modellváltás ezzel együtt is jelentős változásokat indítana el ebben a szegmensben.

„Aki nem tudja jól csinálni, az abbahagyja, így akár egy koncentráció is megindulhat. Az sem kizárt, hogy a sok esetben keresztfinanszírozott állattenyésztési ágazatok lehetnek a változások első rövid távú vesztesei”

– vázolta a Takarék agrárigazgatója.

Arra a kérdésre, hogy mely ügyekben kellene a magyar agrárdiplomáciának a tervezethez képest változtatásra rábírnia az EB-t, Hollósi Dávid azt válaszolta, hogy

a legnagyobb probléma a támogatások ágazatok szerinti egyenlőtlen elosztása.

Az erőteljesen támogatott szántóföldi ágazat mellett vannak olyan állattenyésztési ágazatok – illetve az élelmiszeripar is ide tartozik –, ahol értékteremtő módon lehetne elkölteni a mostaninál nagyobb összegű támogatásokat is.

Ebben a témában kellene a tárgyalások során egy olyan stratégiai szemléletet képviselnünk, amely az egyes ágazatok fejlődési potenciálján és valós erőforrásigényén alapulva hosszú távon igyekszik maximalizálni Magyarország agrár- és élelmiszeripari ágazatainak versenyképességét. Lehet, hogy itt nyitott ajtón kopogtatunk, elképzelhető, hogy a decentralizált rendszer erre a kérdésre is megfelelő formát jelent majd – vetette fel.

A támogatási összegek újraosztásában természetes szövetségeseink elsősorban a visegrádi csoport országai és a balti államok lesznek.

Az unión belüli agrárerőviszonyok jövőbeni átalakulására ugyanakkor csak részben hathat a támogatás – véli a szakértő –, lényeges szempont az is, hogy a központi forrást hogyan tudjuk felhasználni.

További kérdés, hogy elsajátítjuk-e az agráriumban is azt a szemléletet, amely az ipari termelésnek már régóta sajátja, vagyis hogy az ipar hatékonyan, versenyképesen vesz részt a nemzetközi munkamegosztásban, ennek révén pedig jobban tud piacokat szerezni vagy a sajátjait megőrizni. Ezekből következően a versenyképességnek csak egy, és talán nem is a legfontosabb összetevője a támogatási rendszer – nyomatékosította Hollósi Dávid.

agrotrend.hu / vg.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.