FÓKUSZBAN

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Magyarország termőterületének jelentős része nitrátérzékenynek ...

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ...

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos ...

Agrárpénzek

2018. augusztus 02., csütörtök • 15:54

Kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

2014 óta az 90 milliárd forint támogatást kapott az ágazat.

2014-től 2017. december 31-ig a rendelkezésünkre álló adatok alapján az élelmiszeriparba 90 milliárd Ft támogatás áramlott - közölte a Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).


A magyar kormány szándékainak megfelelően az élelmiszeripar stratégiai ágazatnak minősül - fotó: Unilever

A 2014-2020-as támogatási időszakban 300 milliárd forint támogatásban részesül.

2014 óta az alábbi támogatások kerültek kifizetésre a rendelkezésünkre álló adatok alapján.

Hazai forrásból:

  • 203,4 millió forint támogatásban részesültek a Pest megyei célzott pénzügyi támogatás terhére a KMR régióban.
  • Az NGM által koordinált Nagyvállalati Beruházási Támogatás (NBT) programjából 2015-ben több élelmiszeripari vállalat is részesült, összesen 1,3 milliárd forint értékben. 2016-ban 8,7 milliárd forint kötődik élelmiszeripari vállalkozásokhoz a kötelezettségvállalásból. A 2017-ben kötött szerződések alapján 2,9 milliárd forintot kaptak az élelmiszeripari vállalatok.
  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Beruházás Ösztönzési Célelőirányzat (BÖC) keretében odaítélt támogatásból 2014-2016 között 23,0 milliárd forintot kapott az élelmiszeripar. A 2017-es év folyamán is több élelmiszeriparhoz köthető támogatást jelentettek be, amely összesen 19,8 milliárd forint támogatási összeg volt.

Operatív programokból:

  • GINOP-ból: 2017. december 31-ei állapot alapján: a 2014 óta tartó időszakban 1080 db pályázat érkezett be az élelmiszeriparhoz sorolt vállalatoktól 23 különböző jogcímre, melyben az igényelt támogatás meghaladta a 136,3 mrd Ft-ot.

Az AKI eddigi információi alapján az élelmiszeripari TEÁOR besorolással rendelkező pályázók esetében 421 db megítélt támogatás született, ehhez 31,2 mrd Ft összeg kapcsolódik. A hatályos szerződések száma 382 darab, a szerződött összeg 26 mrd forint, a tényleges kifizetés pedig 16,5 mrd Ft volt.

A GINOP forrásokat fejlesztési irány alapján vizsgálva, úgy 588 darab megítélt támogatás született, ehhez 42,4 milliárd forint összeg kapcsolódik.


A szerződött felek összege 33,9 milliárd forint, a tényleges kifizetés pedig 20,4 milliárd forint volt - fotó: Pixabay

A "GINOP 1.2.6-8.3.4-16 Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel" című felhívás célzottan az ágazat szereplőit szólítja meg. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 72 db pályázat érkezett be élelmiszeripari vállalatoktól, az igényelt támogatás pedig 52,7 milliárd forint körüli értéket mutat. 2017 novemberében a DEB megkezdte működését, melyben az FM Élelmiszeripari Főosztálya tanácskozási joggal vesz részt.

  • K+F+I témakörben vállalati mérettől függetlenül pályázhatnak a cégek, ezek a források a GINOP-ban és – tükörpályázatuk – a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) jelennek meg. A VEKOP-os és a GINOP-os kombinált termék, illetve hitelprogram esetében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tájékoztatása szerint eddig két agrár vonatkozású döntés született, ebből egy élelmiszeripari: 211 millió forint támogatási összeggel.
  • VP-ből: nincs rálátásunk, pedig csak a dedikált élelmiszeripari forrásként több, mint 200 milliárd forint kapcsolódik az élelmiszeriparhoz („VP3-4.2.1-15 Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című felhívásból 167,37 milliárd Ft, illetve a „VP3-4-2-2-16 Borászatok termékfejlesztésének és erőforrás hatékonyságának támogatása” pályázat 39,23 milliárd Ft keretösszeggel). ME felé 2017 folyamán több alkalommal fordultunk adatkéréssel, ennek elutasítása után a MÁK felé jeleztük igényünket, jelenleg Lázár János miniszterúrnak írt adatkérő levelünk (ÉfF/350/2017) eredményére várunk.

Az AKI eddigi információi alapján 2014 óta az élelmiszeriparba 90 milliárd forint támogatás áramlott.

Az élelmiszeripari támogatások sajátossága, hogy nem jövedelempótló támogatások, hanem elsősorban beruházás-ösztönzés a céljuk. A támogatások hasznosulásának mérése sok esetben még nem lehetséges, de a 2016 év végéig rendelkezésre álló NAV adatok alapján az ágazatban az elmúlt néhány évben az alábbi beruházási folyamatok látszanak.

A vizsgált három évben 422,6 milliárd forint beruházást aktiváltak az ágazatban; ez 6885 db cég eredménye.

Éves szinten a beruházó vállalatok száma 2224-2391 db között ingadozott, míg a beruházási összeg 2016-ban volt a legalacsonyabb (122,7 milliárd Ft) és 2014-ben a legmagasabb (154,1 milliárd Ft);

  • A vállalati méretet tekintve a mikrovállalkozásoknak alig harmada aktivált beruházást a vizsgált időszakban, míg a közepes és nagyvállalatok esetében ez az érték meghaladta a 80 %-ot.
  • A legnagyobb 10 beruházó cég beruházási értéke lefedi a teljes ágazat beruházásainak 20-25 %-át. A legnagyobb beruházók jellemzően döntő többségben vagy 100 %-ban külföldi tulajdonban vannak. Van olyan nagyvállalat amely évről évre milliárdos beruházásokat aktivál.
  • Szakágazat szerint a legtöbb beruházás évtől függően az Édességgyártásban, a Baromfifeldolgozásban, a Zöldség-gyümölcs feldolgozásban, a Húsfeldolgozásban és a Szőlőbor termelése szakágazatban volt jelentős. Sok esetben azonban ez nem a szakágazat eredményességét/innovációs készségét tükrözi, hanem egy-egy meghatározó nagyvállalat tevékenységét.
  • A legnagyobb beruházó cégek 2016-ban a Hungrana, a Hell Energy, az Unilever, a Bunge és a Nestlé volt, 2015-ben a már említett Nestlé és Unilever mellett a BAT Pécsi Dohánygyár, a Mars Magyarország és a Mogyi Kereskedelmi Kft, 2014-ben pedig új szereplőként a Master Good-ot, a Magyar Cukor Zrt-t és a Haribo Hungáriát érdemes megemlíteni.

agrotrend.hu / AKI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.