2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Agrárpénzek

2021. február 25. csütörtök • 07:26

Kilőtt a malacár!

Két nagyon fontos hírem van a sertésszektor számára: 1. emelkedik az ár; 2. jön a multi. Ahogy az élősertés, úgy a malacárak vonatkozásában is referencia Magyarországon a német piac. Nos, a német malacár január eleje óta 41 százalékkal emelkedett e hét hétfőig. (Persze volt honnan, hiszen tavalyi csúcsához képest 73 százalékot esett.) Mit jelent ez?

Azt, hogy a túltermelés, valamint a magas készletszint enyhül - amelyek miatt mélyrepülésbe kezdett a sertéspestis megjelenése után a sertésár nálunk is - és ez hamarosan a sertésárakban is tetten érhető lesz. Az enyhülés nyilván keresleti oldalon is alátámasztott. Ez pedig nagyon jó hír a hazai sertéstartók számára is. Fellélegezni azért persze nem tudnak, hiszen a takarmányárak nyomása a másik oldalról egyre erősebb. S ez persze szintén olyan tényező, ami a sertésárak emelkedését vetíti előre. A német vágósertés árgrafikon végén a kis kunkor már 1,21 eurós árat jelent a hosszú ideig stabil 1,19 euró per kilogramm után. A német piacra annyira jellemző stagnáló árú időszakok a termelők érzékenységének figyelembe vételét, az együttműködési készség fenntartását célozzák.

Forrás: ezg-huemling.de

Ennek nyoma már nálunk is érzékelhető, hiszen az előző heti 330-ról a nyolcadik hétre 340 forintra emelkedett a piaci ár kilogrammonként, de van olyan vágó, aki a jó minőségű sertésért 350 forint felett is fizet. Ez azt mondatja velem, hogy remélhetőleg már túl vagyunk a mélyponton. Ettől persze még súlyos a feszültség a szektorban, hiszen a takarmányárak nyomása egyre erősödik, a veszteségek halmozódnak. A Vitafort kalkulációi szerint a jelenlegi árviszonyok mellett átlagosan 43 forint kilogrammonként a sertés önköltségének emelkedése a takarmányárak miatt, ami mintegy 11 százalékos növekedésnek felel meg.

Előrejelzésünk szerint az elmúlt két év magas átlagaitól (445 illetve 440 Ft/kg) el fogunk ugyan maradni, de a most kezdődött emelkedés folytatódni fog. Erre az évre 380 forintos átlaggal számolunk. Ennek hátterében a továbbra is erős kínai keresletet ugyanúgy látjuk, mint a termelés európai visszafogását. Kínában a 2018 előtti 45 millióról a felére esett vissza a kocák száma. Ezt kezdték nagy ütemben növelni 2020-ban. A világ nagy genetikai központjai mind ott küzdenek a kínai piacon, és előrejelzésük szerint 2022-re 100 ezer tenyészállatot fognak oda szállítani. Ebből akár 20 millió F1-es koca is előállhat, de 2024 előtt akkor sem számítanak a válság előtti termelési szint visszaállására. A sertéspestis előtt mintegy 2,5 millió tonnás éves sertéshús import tavaly 5,6 millió tonnára emelkedett, és ebben az évben sem csökken nagyobbat 10-30 százaléknál. Csak az összehasonlítás végett: Kínában a külföldi tenyésztőszervezetek szerint, 20 alatt van a választott malacok átlagos száma.

Itthon napvilágot láttak az elmúlt évi állatállomány adatok. A KSH szerint 2020 decemberében 2850,2 ezer sertés és 163,6 ezer koca volt az országban. Ez 8,2 százalékos növekedés jelent az egy évvel korábbi szinthez képest a sertésnél, és 5,3 százalékost a kocalétszámban. A termelési kedvnek jót tettek az elmúlt év árai, és az ÁTK pályázatok iránti érdeklődés is erre utal. Nagyon nem mindegy, hogy az árak alakulása ezt tovább tudja-e erősíteni.

Forrás: KSH

Hoppá! Érkezik egy világpiaci szereplő!

A változások szele nem csak erről fújdogál a sertésszektor felett. Kedden jelentették be, hogy a Penta Investment csoport megállapodott a szlovákiai és a magyarországi húsfeldolgozó vállalatokat tömörítő Mecom Csoport eladásáról, köztük a legnagyobb szlovákiai húsfeldolgozó üzemről Humennében. A vevő a húsiparban a világ egyik vezető vállalata, az amerikai Smithfield Foods cégcsoport. Mindkét fél megállapodott abban, hogy a tranzakció összegét nem hozzák nyilvánosságra, és az ügylet lezárásához a szlovák és a magyar versenyhivatal hozzájárulása is szükséges.

A Mecom Csoportnak két húsfeldolgozó üzeme van Szlovákiában - Lučenecben és Humennében. Ezek együtt havonta 5 ezer tonna húskészítményt állítanak elő. Két üzemük van Magyarországon is. Egy Szolnokon, amely a hagyományos szalámi gyártására szakosodott és havonta 220 tonna húskészítményt dolgoz fel. A második üzem Békéscsabán található és havonta 350 tonna szárazárut állít elő Csabai márkanév alatt. A Mecom termelésének akár 54 százalékát exportálja, legnagyobb exportpiaca pedig Magyarország, a Cseh Köztársaság és Németország. A csoport több mint 1400 embert foglalkoztat, és 2020-ban a Mecom-csoport bevétele meghaladta a 138 millió eurót.

"A Mecom illeszkedik az európai növekedési tervünkhöz, és kiegészíti a márka portfóliónkat" - mondta Luis Cerdan, a Smithfield Foods Europe ügyvezető alelnöke.

(Forrás:https://www.pentainvestments.com/en/press-release/mecom-and-smithfield-announce-strategic-acquisition-0ETlpi.aspx)

Ez új időszámítást jelent a magyarországi húsipar történetében. A verseny mindenképpen más szintre emelkedik. Ez lökést adhat a konszolidáció gyorsulásának.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.