2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Agrárpénzek

2020. február 18. kedd • 17:16

Kimagasló eredményt ért el a tavalyi évben az agrárgép-finanszírozás

A járművek után a mezőgazdasági gépek jelentik a legnagyobb piacot lízingcégek számára. Összességében 740 milliárd forint volt a lízing keretében kihelyezett összeg.

Több csúcsot is megdöntöttek a magyarországi lízingcégek a múlt évben. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen 740 milliárd forint értékben finanszírozták a cégek és magánszemélyek beszerzéseit, azaz ennyi volt a kihelyezett összeg.

fotó: pxhere.com

– A 740 milliárdos összeg tizenegy éves rekordot jelent és 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Utóbbi pedig megfelel a várakozásoknak – értékelte a lízingpiac tavalyi eredményeit Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Az agrárgép-finanszírozás kimagasló eredményt ért el a múlt évben: a finanszírozott összeg 26 százalékkal 103 milliárd forintra nőtt.  
– Ez egyben azt jelenti, hogy a járművek után a mezőgazdasági gépek jelentik a legnagyobb piacot lízingcégek számára. A kedvezményes jegybanki hitelprogram és a lízing kamattámogatása itt kiemelkedő szerepet kapott – emelte ki a Magyar Lízingszövetség elnöke.

A lízing részesedése az agrárgépek forgalmában 48 százalékos, az NHP-s finanszírozás aránya összességében 81 százalékos. Az új agrárgépek esetében az NHP részesedése majdnem 100 százalékos.

A termelőeszközöknél is rekord született 2019-ben. A kihelyezett összeg 20 százalékkal 75 milliárd forint fölé nőtt, ez pedig már meghaladja a válság előtti szintet. Ezen a részpiacon a pályázatok, illetve azok kifizetései jelentették a növekedés motorját.

A különböző szegmensekben elért rekordok és az összesített adatok alapján is egyértelműen sikeres évet tudhat maga mögött a magyar lízingpiac.

– Az eddigi és a jövőben várható növekedésben pedig a kis- és középvállalkozások beruházásai kiemelten fontosak.  Ezt a Magyar Lízingszövetség mellett az NHP-s adatok és a vonatkozó uniós adatok is bizonyítják – tette hozzá az elnök.

A Magyar Lízingszövetség szerint a tagvállalatok a fenntartható növekedésben, a zöldgazdaság kialakításában is kulcsszerepet játszhatnak, mivel a lízingfinanszírozás segítségével a legkorszerűbb technológiákat tudják bevezetni az érintett cégek.

– Továbbá ez a másodlagos felhasználást, a körforgásos gazdaságot is erősíti – fogalmazott Nyikos Katalin.

agrotrend.hu / Magyar Lízingszövetség

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.