2022.06.30., csütörtök , Pál

Agrárpénzek

2018. február 05. hétfő • 13:28

Kiszámíthatja a közvetlen támogatásainak várható összegét - kitöltési útmutató a kalkulátorhoz

A számított eredmény alapján a kistermelői rendszer tagjai mérlegelhetik, hogy kívánnak-e a továbbiakban is az egyszerűsített rendszerben maradni, vagy a SAPS rendszer keretein belül igénylik inkább közvetlen támogatásaikat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. évre vonatkozó támogatás kalkulátora segítségével kiszámíthatja a közvetlen támogatásainak várható összegét (SAPS, zöldítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek járó támogatás, termeléshez kötött támogatások) – írja honlapján az agrárkamara.

A közvetlen támogatások mellett a kalkulátor segítségével képet kaphat az egyéb nemzeti forrásból finanszírozott várható támogatásokról is, amelyeket az egységes területalapú támogatási rendszerben a közvetlen támogatásokon felül, vehet igénybe.

A kalkulátor a teljesség igénye nélkül csak a legjellemzőbb növénytermesztési és állattenyésztési egyéb nemzeti forrásból finanszírozott támogatásokkal számol.

A kalkulátorban szereplő támogatási összegek becsült értékek.

Az uniós forrásból fizetett támogatások esetében a ténylegesen folyósított támogatási összeg nagysága függ a támogatás folyósításához megállapított forint/euró árfolyamtól, a tényleges fajlagos támogatási összeg(ek)től valamint az esetleges levonásoktól. A nemzeti forrásból fizetett támogatások esetében a kifizetésre kerülő támogatások mértéke függ az elfogadott nemzeti költségvetésben szereplő összegektől.

A GAZDASÁG VEZETŐJÉNEK ADATAI

Az itt szereplő mezők kitöltése a fiatal mezőgazdasági termelők számára igényelhető kiegészítő támogatás kiszámítása szempontjából releváns.

Fiatal mezőgazdasági termelőknek járó kiegészítő támogatást igényelhet az a fiatal mezőgazdasági termelő aki:

a.) természetes személy, és a támogatás első igénylésének évében 40 évesnél nem idősebb (2018. évi kérelmezés esetén 1978-ban, vagy azt követően született) és egységes területalapú támogatás (SAPS) iránti kérelmet legkorábban 2014-ben nyújtott be, vagy

b.) tényleges és hosszú távú ellenőrzést gyakorol egy jogi személy felett, amely jogi személy a támogatást igényli, ő maga pedig megfelel az előző pontban foglaltaknak.

A fiatal mezőgazdasági termelő támogatási jogcímet a 11/2015. FM rendelet szabályozza.

NÖVÉNYTERMESZTÉS

Ebben a részben a területalapú támogatásokhoz szükséges adatokat és hasznosításokat adhatja meg.

A gazdaság összes igényelt területe mezőnél minden támogatható mezőgazdasági területének összegét kell megadni, amire területalapú támogatást igényelt. A mezőgazdasági terület magában foglalja a szántó (szántóföldi kultúrával bevetett és parlagon hagyott terület, valamint ideiglenes gyep is), az állandó gyep (legalább 5 éve gyep felszínborítású és gyepként bejelentett) és az állandó kultúra (ültetvény, és minden olyan kultúra, amely a területet legalább 5 évig borítja) területét is.

2015-től a mezőgazdasági termelő közvetlen támogatásban akkor részesülhet, ha

 • a tárgyév június 9-én összesen legalább egy hektár nagyságú, támogatható földterülettel jogszerű földhasználóként rendelkezik. A táblák támogatható területének el kell érnie a 0,25 ha mértéket, vagy
 • az adott naptári évben igényelt vagy kapott, állatokra vonatkozó, létszámalapú, termeléshez kötött közvetlen támogatásainak összege legalább száz euró.

A közvetlen támogatások igénybevételére az 5/2015. FM rendelet és a 8/2015. FM rendeleteknek megfelelően van mód.

A zöldítés támogatása: 2015-től minden gazdálkodó számára kötelező betartani az éghajlat és környezet szempontjából fontos mezőgazdasági gyakorlatokat (zöldítés), amelynek követelményrendszerét a 1307/2013/EU rendelet mellett, a 10/2015. FM rendelet fekteti le. A kalkulátor a SAPS összege mellett automatikusan számol a zöldítési összeggel is a „gazdaság összes igényelt területe” mezőbe beírt összes SAPS jogosult hektár esetén, azonban fontos kiemelni, hogy a zöldítés összege csak a feltételek maradéktalan teljesítése esetén jár a gazdálkodó összes SAPS jogosult területére. A zöldítési gyakorlatokról bővebben a NAK honlapján elérhető Zöldítés gazdálkodói kézikönyvben olvashat.

A növénytermesztési termeléshez kötött támogatások az alábbiakban felsorolt támogatásokra vonatkozóan a 9/2015. FM rendelet szerint igényelhetőek:

 • zöldségnövény termeléshez kötött támogatás,
 • ipari zöldség termeléshez kötött támogatás,
 • gyümölcsültetvény és héjas gyümölcs termeléshez kötött támogatás,
 • szemes fehérjenövény termeléshez kötött támogatás,
 • szálas fehérjenövény termeléshez kötött támogatás,
 • rizs termeléshez kötött támogatás,
 • cukorrépa termeléshez kötött támogatás

ÁLLATTENYÉSZTÉS

Ebben a részben az állattartáshoz kapcsolódó támogatási jogcímek szempontjából releváns adatokat adhatja meg.

Húsmarha tartáshoz kapcsolódó támogatások

 • termeléshez kötött anyatehén-támogatás és
 • termeléshez kötött hízottbika-támogatás

vehető igénybe uniós forrásból a 9/2015. FM rendelet alapján.

Tejtermeléshez kapcsolódó támogatások

 • termeléshez kötött tejelő tehén támogatás vehető igénybe az egyedek után uniós forrásból a 9/2015. FM rendelet alapján,
 • tej állatjóléti támogatás: évi támogatási határozat, és évente benyújtott kifizetési kérelmek alapján a tartási helyeken tartott nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák (tehenek, borjak, üszők) után gazdálkodási évente állategységenként meghatározott mértékű támogatás

vehető igénybe a 18/2011. VM rendelet alapján.

Juh- és kecsketenyésztéshez kapcsolódó támogatások

 • termeléshez kötött anyajuh támogatás vehető igénybe az egyedek után uniós forrásból a 9/2015. FM rendelet alapján,
 • juh de minimis támogatás és
 • kecske de minimis támogatás

vehető igénybe nemzeti forrásból a 74/2016 FM rendelet alapján.

Baromfi állatjóléti támogatások

 • Támogatás igényelhető nemzeti forrásból a 139/2007. FVM rendelet alapján a korábbi időszak támogatás igénylésének feltételeivel megegyező feltételek mellett az értékesített, vagy átcsoportosított egyedek után. A becsült támogatási összegek tájékoztató jellegűek, a támogatásra jogosult egyedek számának függvényében az utolsó negyedévben a támogatási keret kimerülése esetén annak mértékéig visszaosztásra kerül sor.

Sertés állatjóléti támogatások

 • Hízó állatjóléti támogatás: Támogatás igényelhető nemzeti forrásból a 140/2007. FVM rendelet alapján a korábbi időszak támogatás igénylésének feltételeivel megegyező feltételek mellett a hízósertés vágóhídra, valamint a tenyészkoca-süldő továbbértékesítése után. A becsült támogatási összegek tájékoztató jellegűek, a támogatásra jogosult egyedek számának függvényében az utolsó negyedévben a támogatási keret kimerülése esetén annak mértékéig visszaosztásra kerül sor.
 • Tenyészkoca állatjóléti támogatás: a 7/2015. FM rendelet alapján támogatás igényelhető a tenyészkoca és a vemhesített kocasüldők után.

A kalkulátor ITT elérhető.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.