2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Agrárpénzek

2015. december 09. szerda • 15:14

Költségmentes hitelhez juthatnak a májusi jégesőkárt szenvedett vállalkozások

A Földművelésügyi Minisztérium megnövelt összegű támogatást nyújt a 2015 májusában jégesők miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelőknek, termelői szerveződéseknek.


fotó: 123rf

Ahogy korábban megírtuk, a kedvezőtlen időjárás miatt támogatásként igényelhetik vissza bizonyos agrárhitel-program keretében hitelszerződéssel rendelkező termelők a hitel megkötésével, fenntartásával kapcsolatban 2015. április 30-át követően esedékes költségeiket. 

A támogatás célja, hogy kedvező finanszírozási lehetőséget nyújtson a káresemény következtében kieső bevételek, forgóeszköz finanszírozási források pótlására, így az érintett vállalkozások folytatni tudják tevékenységüket.

A vállalkozások az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámla Hitelhez, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett hitelekhez 100 százalékos mértékű kamat-, kezességi díj-, és költségtámogatást igényelhetnek.

A megnövelt összegű támogatásokkal, amelyek a 2015. április 30-át követően esedékessé vált kamat-, kezességi díj és egyéb költségekkel kapcsolatban vehetők igénybe, a vállalkozások számára a hitelek teljes egészében költségmentessé válnak. Fontos feltétel, hogy a vállalkozások a megnövelt támogatásokat csak a 2016. március 31-ig megkötött, illetve hatályba lépett hitelszerződés alapján igényelhetik. Mindhárom hitel esetében a támogatások igénybe vehetők a rendelet megjelenése előtt hatályba lépett hitelek esetén is.

A támogatások mindhárom hitelprogram esetében de minimis, azaz csekély összegű támogatásnak minősülnek.

A megnövelt összegű támogatások igénylését a hitelfelvevő vállalkozások a rendelet hatályba lépését követően, már 2015. december 7-től kezdeményezhetik.

Az egyes hitelprogramokkal, az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által nyújtott kezességgel kapcsolatban bővebb információ a KAVOSZ ,az MFB , illetve a AVHGA honlapján található. Részletes információ itt olvasható.

agrotrend.hu /FM

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.