FÓKUSZBAN

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

A nem homogén területeken érdemes flexibilis csőtípussal ...

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

A barna erdőtalajoknak igen nagy a mezőgazdasági jelentősége, ...

Agrárpénzek

2015. november 21., szombat • 09:05

Könnyebben jutnak banki hitelhez a kistermelők

Megduplázná az agrárfinanszírozásban elért piaci részesedését a következő öt évben az Erste Bank a kormánnyal és az EBRD-vel kötött év eleji megállapodásban foglaltak alapján indított 60 milliárd forintos finanszírozási programjával – mondta a pénzintézet Agrárkompetencia Központjának vezetője

fotó: 123 RF

– Az agrárfinanszírozási keret egy részét már ki is helyezték, és komoly esélyt látnak arra, hogy a teljes összeget kihelyezzék, amit persze az alacsony kamatok is támogatnak – mondta Hollósi Dávid, a pénzintézet Agrárkompetencia Központjának vezetője. A hitelezés felpörgésére egyébként az uniós pályázatok kiírása után számítanak, mivel a gazdák jellemzően megvárják a felhívásokat a beruházások tervezéséhez.

A kormánnyal kötött megállapodás részeként egyébként a bank komoly figyelmet kíván fordítani a legkisebb szereplők – a családi gazdaságok és őstermelők – finanszírozására is. E csoportoknál jelenleg komoly nehézséget okoz a hitelképesség felmérése a számviteli, adózási szabályokban lévő kedvezmények miatt. Egy őstermelőtől ugyanis jó esetben csak személyijövedelemadó-bevallást kap a pénzintézet, és ennek alapján kellene megállapítani az ügyfél adósminősítését.

A családi gazdaságoknál pedig az okoz nehézséget, hogy épp az említett adózási szabályok miatt a gazdaság valós vagyona, árbevétele, költségei nehezebben mérhetők fel. Emiatt döntött úgy a bank, hogy a kis- és középvállalati hitelezésben megszokott és már bevált módszer szerint cégcsoportként kezeli ezeket az ügyfeleket.

A kisebb szereplők hitelképességének felmérésével kapcsolatos nehéz­ségek kiküszöbölésére a bank az Agrárgazdasági Kutatóintézettel együttműködve annak tesztüzemi rendszere alapján kidolgozott egy naturális adatokra – mint a földhasználat ötéves átlagban, termesztett növények, állatállomány – épülő adósságszolgálati potenciált vizsgáló rendszert.

Ezen adatok alapján jó közelítéssel megállapítható a költségek levonása, és az egyéb kötelezettségek felmérése után az adott termelő jövedelemtermelő képessége. Mivel a bankrendszer a válságot követően a fedezetalapú finanszírozásról túlnyomórészt a cash flow-alapúra állt át, így ez vált a hitelképesség legjobb mutatójává. A rendszer egyébként a terméshozamok, földtulajdon, annak minősége, vagy a gazdaság kiemelkedő gépesítettsége, üzletágainak száma, teljesítménye és egyéb mutatók, továbbá a bank által készített ágazati elemzések alapján tovább finomítható. Az alapadatok hitelességét egyébként a területalapú támogatási kérelemben megadott adatok biztosítják a banknak – tette hozzá Hollósi Dávid.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.