2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Agrárpénzek

2015. október 07. szerda • 11:18

Közel négymilliárd forinttal segítik a gazdák piacra jutását

Jövőre 3,8 milliárd forint uniós támogatás lesz elérhető a rövid élelmiszer-ellátási láncok és a helyi piacok kialakítására, illetve fejlesztésére – mondta a Magyar Időknek Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A kormány egyik fontos célkitűzése a helyi termelői piacok megerősítése, illetve annak elősegítése, hogy a gazdáktól minél rövidebb úton juttathassák el a minőségi élelmiszereket a hazai fogyasztókhoz – hangzott el a Klauzál téri vásárcsarnok múlt heti átadásán. Ezért a családi gazdaságokat védő agrártámogatási rendszeren túl számos intézkedéssel próbálnak versenyelőnyt teremteni a biztonságos hazai élelmiszereknek. Ezzel kapcsolatban a Magyar Idők megkeresésére Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára rámutatott: napjainkban egyre határozottabb igény mutatkozik a magyar vásárlók körében a megbízható forrásból származó, vegyszermaradék- és GMO-mentes zöldségre, gyümölcsre és egyéb termelői élelmiszerekre, amelyek közvetlenül leggyakrabban a hagyományos piacokon érhetők el. Meglátása szerint ezzel a tudatos vásárlói magatartással növelhető a magyar vidék eltartóképessége, valamint csökkenthető az élelmiszer-ellátási utak hossza is.

Mint mondta, egyre több település törekszik az élelmiszer-önellátásra, a megtermelt többlet minőségi feldolgozására és értékesítésére. A könnyített feltételeknek köszönhetően a helyi termelői piacok száma öt éve fokozatosan nő, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartása alapján míg 2012-ben 117 termelői piacot jegyeztek, addig jelenleg országosan 251 helyi termelői piac működik. Fontos emellett, hogy a kormányzat azt is el tudja érni a helyi termékek piacra kerülése érdekében, hogy azok az önkormányzatok, amelyek saját szociális szövetkezetükben állítanak elő termékeket, helyben tudják értékesíteni az élelmiszereket, például közkonyhákon, iskolák, óvodák konyháin anélkül, hogy a helyi termelőkkel kéne versenyezniük a piacokért.

A Miniszterelnökség kezelésébe tartozó vidékfejlesztési program tartalmazza a piacok fejlesztését, a termelők támogatása a jövőben is kiemelt szempont. A vidékfejlesztési program rövid ellátási lánc (REL) elnevezésű tematikus alprogramja segítheti a termelőket a jelenlegi uniós finanszírozási ciklusban, például a szaktudás megszerzésében, különféle minőségirányítási rendszerekben való részvételben, illetve a beruházások támogatásában a feldolgozás, piacra jutás, marketing és az agrártermékek fejlesztésének területén – tájékoztatott Kis Miklós Zsolt. Az államtitkár beszámolója szerint a REL és a helyi piacok kialakítását, fejlesztését és promócióját segítő tevékenységre 2016-ban várhatóan 3,8 milliárd forint támogatás lesz elérhető.

Az államtitkár jelezte, a 2010-ben megkezdett, és azóta végrehajtott támogató intézkedéseknek köszönhetően a regisztrált kistermelők száma több mint megkétszereződött, számuk jelenleg közel 11 ezer, és a helyi termelői piacok száma is dinamikusan növekszik. A szabályozási környezet változásai, a támogatások és az egyéb intézkedések egyértelműen kedvező irányba mozdították a helyi élelmiszer-termelést és -fogyasztást – mondta Kis Miklós Zsolt.
 

A helyi termék éve

A vidékfejlesztési program keretein túl a magyar kormány a családi gazdaságokat védő agrártámogatási rendszeren kívül számos intézkedéssel igyekszik piaci versenyelőnyt teremteni a biztonságos hazai élelmiszerek számára. Idetartozik többek közt a hungarikumtörvény, a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, a Hagyományok-ízek-régiók program, amely a közösségi marketing eszközeivel segíti a magyar mezőgazdaság termékeinek piacra jutását. Ezért hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium – egyéb szakmai szervezetekkel – idén a Helyi termék éve programsorozatot, melynek kiemelt célja a helyi ellátási láncok megerősítése és a helyben készült kézműves termékek megismertetése. Az országos programsorozat 2016. március végéig tart.magyaridok.hu

 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.