2021.01.27., szerda , Angelika

Agrárpénzek

2019. január 28. hétfő • 14:59

Közös agrárpolitika: több munka, kevesebb támogatás?

A jelenlegi szintjükön kell megtartani a vidékfejlesztési forrásokat.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-i brüsszeli ülésén tizenhét tagállam állt ki közös nyilatkozatban a vidékfejlesztési források legalább jelenlegi szinten történő megtartása mellett.


Nagy István szerint nem lehet ilyen körülmények között többet kérni a gazdáktól - fotó: Magyar Idők

- Elfogadhatatlan az a bizottsági javaslat, amely több mint 26 %-kal csökkentené a Magyarországnak 2021 után jutó vidékfejlesztési forrásokat - emelte ki felszólalásában a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter.

  • Az ágazati kihívások kezeléséhez,
  • a magyar gazdák versenyképességét biztosító beruházási támogatások megőrzéséhez elengedhetetlen,

hogy a következő pénzügyi időszakban is megfelelő nagyságú uniós források álljanak rendelkezésre. Nagy István hangsúlyozta, hogy nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőbeni szabályaira tett javaslatában,

az Európai Bizottság (EB) az eddigieknél is magasabb követelményeket ír elő a gazdák számára,

amit a javasolt forráscsökkenéssel együtt nem tart kivitelezhetőnek.

- Nem kérhetünk a gazdáktól többet úgy, hogy közben csökkentjük a támogatásaikat, ráadásul a jelenleginél bonyolultabb szabályrendszerben - tette hozzá.

Az EU következő 7 éves költségvetéséről - benne az agrártámogatások mértékéről - az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács hoz majd döntést idén ősszel.

A mezőgazdasági miniszterek folytatták a vitát az új KAP végrehajtásának részletszabályairól is.

- Magyarország csak olyan megállapodást tud elfogadni, amely valódi egyszerűsítést jelent majd a gazdák számára. Egyszerű szabályok szükségesek, hogy a gazdák a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben juthassanak hozzá az őket megillető támogatásokhoz - mondta hozzászólásában a magyar tárcavezető.

A KAP 2021 utáni szabályairól szóló tárgyalások a költségvetési vitával párhuzamosan zajlanak Brüsszelben. A mezőgazdasági miniszterek várhatóan 2019 őszéig alakíthatják ki közös álláspontjukat az új KAP részlet szabályairól.

agrotrend.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.