2022.08.17., szerda , Jácint

Agrárpénzek

2015. október 14. szerda • 12:34

Lesz olcsó hitel az állami földvásárláshoz

Nem lesz gond az eladandó állami földek finanszírozásával. Több tízmilliárdos új kihelyezésre kell számítani, a bankok már dolgoznak a konstrukción.

A jelek szerint nem lesz gond az állam által eladásra meghirdetett földterületek megvásárlásának finanszírozásával, miután a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) már készül a megfelelő konstrukció – tudta meg a Világgazdaság. Az MFB jelenleg is dolgozik egy az állami földek értékesítéséhez kapcsolódó hitelkonstrukción. A termék véglegesítését követően – tették hozzá – minden részletkérdésre kiterjedően tájékoztatják majd a nyilvánosságot. Bár az MFB-nél ennél többet egyelőre nem árulhattak el, az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján egy kedvezményes, évi 2-2,5 százalékos kamat mellett kínált hitelről lehet szó, amelyet az érintett földterületek új tulajdonosai alacsony önerővel vehetnek igénybe.

Az értékesítés mintegy 50 ezer földrészletet érint, amelyeknek a 80 százaléka 10 hektár alatti

A finanszírozás lehetősége iránt természetesen érdeklődnek a kereskedelmi bankok és más pénzügyi szolgáltatók is, és az sem zárható ki, hogy az MFB-vel együttműködésben hiteleznek majd. Az OTP Banknál a lehetőségek kapcsán emlékeztettek arra, hogy az OTP-csoport a korábbi NFA-s pályázatos termőföld-értékesítés során piacvezető pozíciót ért el a birtokfejlesztési hitelek folyósításában. „Minden üzleti lehetőséget megvizsgálunk, amellyel az agrárügyfeleket finanszírozási oldalról segíteni tudjuk céljaik elérésében. Várjuk az MFB konstrukciójának megjelenését, de szeretnénk jelezni, hogy véleményünk szerint az NHP terméktájékoztatójának kisebb módosítása megoldást jelenthet a földművesek termőföldvásárlására” – hangsúlyozták a hitelintézetnél. Az OTP Bank részesedése egyébként jelentősen nőtt az elmúlt egy évben az agrárhitelezésben: miközben a teljes piacon kihelyezett állomány a júniusig tartó egy évben kismértékben csökkent, a hitelintézet által kezelt mennyiség közel 20 százalékkal növekedett.

Az eddig ismert adatok alapján pedig nem kis üzletről lehet szó: az állam a kormányzati kommunikáció szerint a nyilvános hirdetéseken és a nyilvános árveréseken 350-380 ezer hektár állami területet adnak el. Az értékesítés mintegy 50 ezer földrészletet érint, amelyeknek a 80 százaléka 10 hektár alatti. Mindez azt jelenti, hogy – 850 ezer forintos átlagárral számolva – bő 300 milliárd forint értékű földet értékesít legalább az állam, amelyből várhatóan több tízmilliárdnyit hitelből fizetnek majd ki a gazdák. Más kérdés, hogy a meglehetősen felaprózott területek miatt egy átlagos hitel nagysága jóval tízmillió forint alatt lesz, így lehetetlen előre megbecsülni, mekkora részt finanszíroznak végül hitelből a gazdálkodók.

A teljes agrárhitelezési piacot figyelembe véve viszont biztos, hogy nem elhanyagolható a most várható eladássorozat: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint június végén – az élelmiszer- és dohányipar nélkül – 330 milliárd forintnyi agárhitel-állomány volt a magyar vállalkozásoknál, amely 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. (Az agárhitelek súlya ezzel együtt folyamatosan emelkedett az elmúlt években a vállalati állományon belül: 2010 és 2015 júniusa között 3,8-ról 5,6 százalékra nőtt.)

Az OTP Termőföld Értéktérkép adatai szerint tavaly tovább emelkedett a szántóföldek átlagára Magyarországon, és 851 ezer forintot ért el hektáronként. 2014-ben a legdrágább Békés megye volt, közel 1,1 milliós hektárárral. A másik véglet Nórád megye, egyedüliként 500 ezer forint/hektár alatti átlagos szántóárral.

VG

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.