2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Agrárpénzek

2016. augusztus 25. csütörtök • 16:17

London az Európai Unióból történő kilépés után az EU agrártámogatásokat saját zsebből akarja fizetni

A brit gazdák az Európai Unióból való kilépés melletti döntés ellenére arra számíthatnak, hogy a jelenlegi támogatási szint a közös agrárpolitika (KAP) keretében még mintegy négy évig érvényben marad. Legalábbis ezt ígérte Philip Hammond augusztus elején a gazdáknak. Az első oszlop keretében a szubvenciókat 2020 végéig saját pénzből tovább fogják fizetni, ha a kilépést előbb végrehajtják.

Hammond ezen kívül bejelentette, hogy a második oszlop keretében az összes támogatást, melyet az ideiglenes brit költségvetés idén ősszel történő előterjesztéséig jóváhagytak, a Brexit után is garantálni fogják. Ez vonatkozik az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMFF), valamint a kutatási projektek szubvencióira is, melyeket a Horizont 2020 program keretében támogatnak.

Andrea Leadsom mezőgazdasági miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy új alapokra szeretné helyezni a kilépés után a mezőgazdaság támogatását. Emellett a Brit Parasztszövetség (NFU) elnöke, Meurig Raymond üdvözölte London támogatási ígéreteit. „Annak is örülünk, hogy most jobban látjuk az agrár-környezetvédelmi programok jövőjét, és együtt fogunk működni a kormánnyal ezek továbbfejlesztésén”, mondta Raymond.

Fotó: 123RF

Az Európai Bizottság szerint a gazdák az Egyesült Királyságban 2015-ben az első oszlop keretében összesen 3,084 milliárd euró közvetlen kifizetést kaptak. Ezen kívül a 2014 és 2020 közötti időszakban összesen 5,2 milliárd euró áll rendelkezésre regionális fejlesztési projektekhez.  

agrotrend.hu / raiffeisen.com

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.