2019.10.21., hétfő , Orsolya

Agrárpénzek

2019. július 02. kedd • 10:02

Magyar tulajdonba került a mezőhegyesi vetőmagüzem

Újra magyar állami tulajdonba került a mezőhegyesi vetőmagüzem, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a francia termelők tulajdonában álló Limagrain-től vásárolta meg termelő leányvállalatát.

A magyar állam képviseletében Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos vezette a tárgyalásokat. A politikus kiemelte, az üzem visszavásárlásával nemzetstratégiai célok megvalósításához kerültünk közelebb. Ez a cél nem kevesebb, mint a vetőmagágazat meghatározó egységeinek birtoklása - írja az MTI.

A vetőmagok ismét magyar tulajdonba kerültek - fotó: pixabay.com

Pap István Tibor vezérigazgató közölte, az üzem visszavásárlásával egyidejűleg a Zrt. a termeltetésre és a vetőmag-feldolgozásra tízéves szerződést is kötött a Limagrain-nel. A szakember hangsúlyozta, hogy a mezőhegyesi cég elemi érdeke a jövőbeni együttműködés Európa vezető kukoricanemesítő cégcsoportjával mint fajtatulajdonossal. Mindkét fél számára előnyös, korrekt megállapodás született, melynek részét képezi az üzem dolgozóinak tovább foglalkoztatása is. Az üzem 60 ezer tonna tárolókapacitással rendelkezik majd.

Itt dolgozzák fel a Ménesbirtokon mintegy 3000 hektár területen termesztett évente 15 ezer tonna csöves – 8500-9000 tonna morzsolt – vetőmag-kukoricát, éves szinten 4000 tonna vetőmag-búzát, 6200 tonna étkezési búzát, a Ménesbirtok állatállománya részére az összes takarmánynövényt – 120 tonna tavaszi árpát és 200 tonna tavaszi zabot, 9000 tonna takarmánykukoricát, 3000 tonna szóját –, valamint 3000 tonna napraforgómagot növény-olajipari célra.

Az üzem modernizálását követően a szójavetőmag előállítása is a termelés része lesz, további cél pedig a feldolgozó kapacitás bővítése.

A Limagrain Europe közleményében úgy értékelte a szerződés megkötését mint a két fél között fennálló történelmi partnerség megerősítését. „Hosszú távú megállapodás született, amely garantálja a vetőmagtermelő tevékenység folyamatosságát, miközben a magas minőségű termelés eszközei is korszerűbbekké válnak.

Az üzem átadás-átvétele hétfőn megtörtént” – áll a közleményben.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.