2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Agrárpénzek

2023. május 19. péntek • 11:57

Már csak három nap van az őstermelők szja-bevallás határidejéig, május 22-éig!

A 2022-es adóévre a NAV által a mezőgazdasági őstermelőknek elkészített bevallási tervezet a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatait tartalmazza. A kifizetők őstermelőkről küldött adatai a bevallási tervezetben tájékoztató adatként jelennek meg.

Az őstermelőknek elkészített adóbevallási tervezet módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá.

Ha a 2022-ben megszerzett éves őstermelői bevétele nem haladta meg az éves minimálbér felét, azaz az 1 200 000 forintot, akkor abból nem kell jövedelmet megállapítania, és ezt a bevételt bevallania sem kell.

Ha Ön az őstermelők családi gazdaságának képviselője, és az alapító szerződés szerint egyenlő arányban részesednek a nyereségből és viselik a veszteséget, akkor Ön és az őstermelők családi gazdaságának többi tagja az őstermelői tevékenységből származó bevételét és – tételes költségelszámolás esetén – azzal kapcsolatos költségét a közösen elért összes bevételnek, illetve összes költségnek a tagok számával történő elosztásával állapíthatja meg, függetlenül attól, hogy a számlák, bizonylatok kinek a nevére szólnak. Az őstermelők családi gazdasága tagjainak azonos adózási módszerrel kell kiszámítaniuk az őstermelői jövedelmet.

Egységes határidő: 2023. május 22.

Eddig van lehetőség az adóbevallási tervezet javítására, kiegészítésére, elfogadására vagy az önállóan elkészített 22SZJA bevallás benyújtására, valamint az adó megfizetésére és az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozat leadására.

Az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk „közlemény” rovatában mindig fel kell tüntetni. E nélkül a NAV a befizetett összeget csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni.

Akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében, vagy az 1+1 százalék felajánlásában, azok hívják a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon, ahol a hivatal munkatársai május 18-án és 19-én 18 óráig, május 20-án és 21-én 13 óra 30 percig, május 22-én 20 óráig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket. Az utolsó munkanapokban a budapesti és a vármegyeszékhelyen lévő központi ügyfélszolgálatok 8 óra 30 perctől 18 óráig tartanak nyitva.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.