2020.09.25., péntek , Eufrozina, Kende

Agrárpénzek

2017. június 08. csütörtök • 13:05

Már ötmillió forintot is ér egy hektár termőföld

Van olyan magyar település, amelynek határában ötmillió forintot is megér már egy hektár termőföld. A települések földtoplistájának adatai szerint hatalmasak a különbségek, hiszen akad, ahol 700 ezer forintért is lehet kapni egy hektárt, miközben az országos átlag 1,4 millió forint.

A Debrecen melletti Ebes határában volt a legdrágább a föld, egy hektárjáért átlagban 5,1 millió forintot adtak – áll az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának összegzésében. A legdrágább települések listájának második helyezettjének a szintén Hajdú-Bihar megyében található Hajdúszoboszló bizonyul 4,4 millió forintos hektáronkénti árral.

A bank szakemberei csak olyan településeket vettek fel a referenciárakat mutató listára, amelyek környékén legalább 1000 hektár termőföld gazdát cserélt, így elkerülvén, hogy egy-egy kiugró ár eltorzítsa a valós árszintet.

Az emelkedés ellenére sem számítanak európai vonatkozásban drágának a magyar termőföldek – fotó: 123rf

A településenkénti ártérkép legforróbb helye Hajdú-Bihar után Csongrád és Békés megye, ahol több helyen is hektáronként 2 millió forint feletti referenciaárat mértek, de akadt ilyen ár Bács-Kiskunban és Győr-Moson-Sopron megyében is. A lista végén 700 ezer forintos árral Szeghalom, Tiszasüly, Besenyeszög található. Az árak általában visszaigazolják a termőföldek aranykorona-értékét, hiszen a legdrágábbak jellemzően 30 aranykoronát felüli területek. Egy aranykorona átlagosan 40-50 ezer forint árnövekedést jelent.

Hollósi Dávid, az Agrár Kompetencia Központ vezetője szerint ugyan átlagosan 40 százalékos volt földárnövekedés a 2015-ös adatokhoz képest, de nyugat-európai helyzetet figyelembe véve még így sem állítható, hogy túl drága lenne a termőföld Magyarországon.

Az árverések adatai alapján egy hektár föld átlagban 1,4 millió forintért kelt el, és a nyugat-európai árakat nézve lehet még tartalék ezekben az összegekben,

Hollósi Dávid szerint 2,5-3 millió forint az az átlagos árszint, ami már optimista feltételezéseket tükröz.

Az is emeli a föld értékét, ha minél nagyobb egybefüggő táblát lehet vásárolni, 50 hektár fölött ez már jelentős árnövelő tényező – fotó: Pixabay

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az aranykorona-értéken túl több tényező is befolyásolja az árakat. Ezek közé tartozik például az öntözhetőség, a gépesítettség foka, a vetőmagtermesztés lehetősége és a kedvező megközelítési, szállítási lehetőség.

Az összes termőföldárverés figyelembevételével egyébként az összegzés szerint Tolnában a legdrágább a föld, 2,25 millió forint hektáronként, Hajdú-Biharban 2,1 millió, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 1,93 millió forint átlagosan. A sor végén Nógrád áll 700 ezer forinttal, míg Borsod-Abaúj-Zemplénben 840 ezer volt egy hektárnyi termőföld.

Tavaly és idén megélénkült a termőföldforgalom a Földet a gazdáknak! program nyomán: 270 milliárd forint értében kelt el állami föld, 203 ezer hektár került magántulajdonba, ami a hazai szántóterület 4 százaléka. Az Erste Bank szakemberei úgy becsülik, hogy ez hozzávetőleg 200 milliárd forint hitelállomány-növekedést okozott, amelyet az állami hitelprogram mellett a kereskedelmi bankok is folyósítottak.

Top 12 legdrágább település (termőföldárak, millió forint/hektár)

     1.       Ebes                  5,1         
     2.   Hajdúszoboszló  4,4
     3.  Mezőhegyes  2,8
     4.  Hajdúnánás      2,3
     5.  Jánossomorja  2,2
   6-7.  Baks  2,0
   6-7.  Városföld  2,0
     8.  Hódmezővásárhely   1,9
     9.  Bácsalmás  1,8
  10-12.  Pusztaszabolcs    1,6
  10-12  Püspökladány  1,6
  10-12  Szabadhídvég  1,6

agrotrend.hu 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.