2020.10.22., csütörtök , El?d

Agrárpénzek

2020. október 16. péntek • 10:33

Mától érkezik a gazdák számlájára az agrártámogatások előlege

Mától indítja az európai uniós és a nemzeti agrártámogatások előlegének folyósítását a Magyar Államkincstár.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint Magyarország az idén is az uniós szabályozás szerinti első lehetséges időponttól kezdi folyósítani a pénzeket - írja a Magyar Nemzet.

Jogcímtől függően az előleg mértéke a teljes összeg legfeljebb 70, illetve 85 százaléka.

A most induló kifizetések mintegy 170 ezer gazdálkodót érintenek. Az agrártárca emlékeztetett: az idei évben a koronavírus-járvány jelentette nehézségek vagy a gyümölcsösökben pusztító, szinte példa nélküli fagykárok miatt kiemelten fontos, hogy az érintett gazdálkodók mielőbb hozzájussanak az őket megillető pénzekhez.

Fotó: Mirkó István

Ezzel is hozzájárulva a pénzügyi stabilitásuk megőrzéséhez és az őszi mezőgazdasági munkák elvégzéséhez. A magyar mezőgazdaság évente 700-800 milliárd forintnyi támogatásban részesül, a tavalyi összeg 793 milliárd forint volt.

Az összeg magában foglalja

  • a közvetlen támogatásokat,
  • a Vidékfejlesztési program pályázatain elnyert összeget,
  • a nemzeti támogatásokat,
  • valamint a piaci alapú, támogatott konstrukciókat.

Egységes kérelmet 2020-ban ötmillió hektárra nyújtottak be a gazdák. Nagy István agrárminiszter korábban azt közölte, a 170 ezer gazdálkodó idén benyújtott egységes kérelmeire az előlegfizetéssel, majd annak lezárulta után a novembertől utalható részfizetésekkel összesen 290 milliárd forintot kapnak az érintettek a Magyar Államkincstáron keresztül.

Ebből a tervek szerint több mint 232,5 milliárd forint a közvetlen támogatásokhoz, 37,5 milliárd forint a területalapú vidékfejlesztési támogatásokhoz, 15,5 milliárd forint pedig olyan nemzeti agrártámogatásokhoz kapcsolódik, mint például az állattartók átmeneti nemzeti támogatása. Az uniós krízistartalék maradványából eddig ötmilliárd forintot fizettek ki az érintetteknek.

Fotó: Mirkó István

Az agrárminiszter szerint elsőbbséget élvez, hogy minél több termelő részesülhessen előrehozott kifizetésben, és minden olyan jogcímnél elinduljon az utalás, amelynél erre megvan a lehetőség. A területalapú támogatásokon túl az egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások kifizetése is megkezdődik. Idetartoznak egyebek mellett a tejelő tehenek vagy az anyajuhok után elérhető támogatások.

A támogatások utalásáért felelős Magyar Államkincstár azt kéri a gazdálkodóktól, a gyorsabb kifizetés érdekében elektronikusan adják be a kérelmeket, emellett mielőbbi választ kérnek attól a közel nyolcezer gazdálkodótól, akiknél az egységes kérelmek pontosítására van szükség.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.