2021.09.23., csütörtök , Tekla

Agrárpénzek

2018. október 12. péntek • 09:38

Megbonyolíthatják az uniós agrárkifizetések végrehajtási szabályait

Legalább a kifizetések szerkezete nem változik.

Az Európai Unió 2021-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában (KAP) az uniós kifizetések szerkezete nem, viszont az igénybevételi, valamint a végrehajtási szabályok várhatóan bonyolultabbá válnak - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Balatonfüreden, a Magyar Lízingszövetség Lízing Szakmai Napok című rendezvényén.


Feldman Zsolt: Európai Bizottság javaslata egyelőre sok változást tartalmaz - fotó: Pelsőczy Csaba (AM)

- Magyarország érdeke, hogy a tervek szerint 2021-től életbe lépő új uniós agrártámogatási rendszerben a kiszámíthatóság megmaradjon, a már megtanult, működőképes konstrukciók a lehető legnagyobb mértékben fennmaradjanak - emelte ki Feldman Zsolt.

Rámutatott: ehhez, a bizottsági javaslat szerint a jelenlegi uniós költségvetési ciklusénál alacsonyabb összeg, folyó áron évente mintegy 1,2 milliárd euró állna Magyarország rendelkezésére.

Kedvező azonban a banki finanszírozás szempontjából, hogy a közvetlen termelői jövedelemtámogatások szerkezete alapvetően várhatóan nem változik, a támogatási összegek alappillére 2020 után a fenntarthatósági alap jövedelemtámogatás lesz.

Feldman Zsolt elmondása szerint az Európai Bizottság javaslata egyelőre sok változást tartalmaz, lényegében sokkal több elvárást fogalmaz meg kevesebb pénzért, és nincs meg benne az összhang a támogatások mértéke és a kötelezettségek között.

A bizottsági javaslat szerint a KAP, úgynevezett többéves pénzügyi kerete 324,4 milliárd euróra rúgna 2021 és 2027 között, ami 16,5%-kal csökkenne a 2014-2020-as időszak 388,3 milliárd eurós összegével szemben.

Az AM szakértői intenzív tárgyalásokat folytatnak más tagállamokkal, hogy a mostani javaslatban szereplőnél kedvezőbb feltételekkel kezdjék meg el a következő uniós költségvetési ciklust - jelezte.

Az államtitkár kifejtette: az agrárfinanszírozás szempontjából kedvező, hogy

a közvetlen termelői jövedelemtámogatások szerkezete alapvetően nem változik majd az új rendszerben.

Az AM államtitkára emlékeztetett, hogy a magyar mezőgazdaság teljesítménye 2010 óta folyó áron 50%-kal, változatlan áron 25%-kal bővült, ami európai szinten is kiemelkedő eredmény.

Az államtitkár arról is szólt, hogy az új agrártámogatási rendszerben a kiemelt célok közé tartozik

  • a versenyképesség növelése,
  • a klímaváltozás elleni fellépés,
  • a környezetvédelem,
  • a modernizáció,
  • az élelmiszer- és egészségvédelem és a a biodiverzitás megőrzése.

agrotrend.hu / MTI - AM

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.