2020.12.04., péntek , Borbála, Barbara

Agrárpénzek

2018. február 01. csütörtök • 16:13

Megduplázódtak a nemzeti forrásból nyújtott agrártámogatások

Az elmúlt években megduplázódtak a nemzeti forrásból nyújtott agrártámogatások, amelyek összege a 2010-es év 52,8 milliárd forintról 2018-ra 109 milliárdra nőtt – fogalmazott Fazekas Sándor Szolnokon, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének Gazdafórum című rendezvénye előtti sajtótájékoztatón.

A földművelésügyi miniszter elmondta:

a lehető legnagyobb mértékű nemzeti támogatást kapják a szarvasmarha-, a tej- és a juhágazat szereplői.

Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására. A nemzeti támogatás összege a baromfiágazatban 2010-ben 4 milliárd forint volt, 2016-ban pedig 13,2 milliárd forint.

Ugyanezen időszakban a sertéságazatban 6 milliárd forintról 17,1 milliárd forintra nőttek a támogatások – jegyezte meg Fazekas Sándor.

A miniszter szólt arról is, hogy az elmúlt években több mint kétszeresére emelkedett a gazdálkodók állatgyógyászati kiadásait támogató keret is, 4,5 milliárd forintról 10,5 milliárd forintra.

Fazekas Sándor kiemelte: Magyarországon 2010 óta ötvenezerrel többen dolgoznak a mezőgazdaságban és mintegy huszonkétezerrel nőtt az élelmiszeriparban dolgozók száma. Hozzátette: ez a tendencia az elkövetkező években is folytatódik.

fotó:123rf

Fazekas Sándor hangsúlyozta, a magyar gazdák az elmúlt években eredményesen dolgoztak, a magyar mezőgazdaság mára az Európai Unió egyik éllovasává vált, az elért eredmények bizakodásra adnak okot. A gazdák által megtermelt javak értéke az Európai Unió három legjobbja között volt a 2010-2016 közötti időszakban, összesen mintegy másfélszeresére emelkedett - közölte a miniszter.

Hozzátette, az agrárexport értéke 2010 óta több mint egyharmadával nőtt, a magyar gazdák termékei egyre keresettebbek a külföldi piacokon. A kivitel 85 százaléka az Európai Unió országaiba - Romániába, Szlovákiába, Ausztriába, Németországba, Olaszországba és Csehországba - irányul, és jelentősen nőtt a kivitel Japánba is.

fotó:123rf

A földművelésügyi miniszter a távirati irodának úgy fogalmazott:

2018-ig a Vidékfejlesztési programban 1300 milliárd forinthoz jutnak hozzá főként a mikro-, kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok, valamint az munkaerő-igényes ágazatok, mint például az állattenyésztés, a kertészet vagy az élelmiszeripar.

A program több mint ötven százalékban beruházások megvalósulását szolgálja.

Kifejtette: a 2016. évi gazdasági növekedésben - 2011, 2013 és 2014 után - ismét kiemelkedő volt a mezőgazdaság szerepe, az ágazat bruttó hozzáadott értéke mintegy 16,8 százalékkal nőtt.

A miniszter kitért arra is, hogy a Földet a gazdáknak programban 200 ezer hektár állami földet értékesítettek a magyar gazdáknak, ebből 74 ezer hektár fiatal gazdák kezébe kerül. Összesen 30 ezer magyar földműves szerzett tulajdont.

Gazdafórum Szolnokon - fotó: Gyulai Tóth Zoltán, NAK

Fazekas Sándor a Gazdafórum előtti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szerdai kormánydöntés értelmében az M4-es autópálya mindhárom szakasza 2020 végére elkészül. Az M0-s és a Cegléd közötti 44 kilométeres szakasz már 2019-ben befejeződik, a Cegléd és Abony közötti 18 kilométeres, valamint az Abony és Fegyvernek közötti 33 kilométeres szakasz építése pedig 2020 végére készül el.

agrotrend.hu / MTI, FM

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.