2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Agrárpénzek

2017. december 01. péntek • 07:26

Megfelelő anyagi forrásokra és továbbra is erős közös uniós agrárpolitikára van szükség

A közös uniós agrárpolitikának a minőségi, természetes és egészséges élelmiszertermelést kell szolgálnia, Magyarország ezen belül a GMO-mentes termelést támogatja; a gazdabarát politikának pedig elő kell segítenie a vidéki lakosság megélhetésének biztosítását is - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek csütörtökön Párizsban, egy konferencián.

A tárcavezető a Politico brüsszeli hírportál által szervezett mezőgazdasági és élelmezésügyi találkozón ismertette a közös uniós agárpolitikáról kialakított magyar álláspontot.

Fazekas Sándor elmondta: Magyarország hajlandó a tagállami hozzájárulások megemelésére, de nem támogatja a társfinanszírozást, azaz az egyes agrárpolitikai programok plusz finanszírozását egy-egy ország anyagi helyzete szerint.

Ez ugyanis felborítaná a közös agrárpolitikát, és így eltérő nemzeti megoldások és pénzügyi hátterek jönnének létre a gazdák számára, ami versenytorzító hatású lenne.

Fazekas Sándor problémaként jelölte meg azt, hogy Brüsszel migrációs célra kíván elkülöníteni összegeket az agrárpolitika rovására, miközben a plusz célokhoz is megfelelő forrásokat kellene biztosítani.

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta a közös uniós agárpolitika főbb elveit tartalmazó, készülő javaslatait. A hangsúlyt egyebek között arra helyezte, hogy a tagállamok szélesebb hatáskört kapjanak azt illetően, hogyan és hová fektetik be közös agrárpolitikából származó támogatásokat annak érdekében, hogy teljesüljenek a környezetvédelemmel, klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos ambiciózus közös célok.

Fazekas Sándor szerint

a javaslatok környezetvédelmi irányultságát még tisztázni kell annak érdekében, hogy a jelenlegi rendszernél ne váljon összetettebbé és bürokratikusabbá a jövőbeni uniós agrárpolitika.

Az eddig érvényes és a gazdák által elfogadott zöldítés helyett Fazekas Sándor megítélése szerint most egy kiterjedtebb környezetvédelmi szemléletű megoldást javasol az Európai Bizottság.

Az új terhek mellé pedig plusz finanszírozást is biztosítani kell a gazdáknak, miután az európai piacon is jelen lévő, nem uniós konkurenseknek nem írnak elő ilyen feltételeket. Ezért az ebből adódó hátrányokat ki kell egyenlíteni

- hangsúlyozta a miniszter.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában a legmagasabb szintű minőségi élelmiszertermelés a jellemző, és az ehhez társuló feltételrendszer az élelmiszer-biztonságban is megnyilvánul, eközben más kontinenseken tömegtermelés folyik, és sokkal több az élelmiszerbotrány.

A közös agrárpolitika feladata, hogy a támogatáspolitikával és a piaci szabályozással segítse a gazdákat abban, hogy a vásárlóknak kiváló termékekkel szolgáljanak

- mondta Fazekas Sándor.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Franciaország és Magyarország szoros partner a közös agrárpolitika területén, mindkét ország saját termelésre és nem importból történő ellátásra törekszik, valamint szabályozott keretek között képzeli el a kereskedelmet. Ezért a magyar miniszter a jövőbeni közös agrárpolitikával kapcsolatos álláspontokról és az előző időszakban kialakult együttműködések folytatásának részleteiről is egyeztet francia kollegájával, Stéphane Travert-rel a pénteki kétoldalú találkozójukon.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.