2020.06.04., csütörtök , Bulcsú

Agrárpénzek

2020. január 13. hétfő • 11:20

Mégsem olyan egészséges a húshelyettesítő?

Az óriási felhajtás, ami a húshelyettesítő termékek piaci megjelenése és terjeszkedése körül kibontakozott, egy sor témát feltűnően kerül. Amíg ezekre nem kapunk megnyugtató választ, addig a fogyasztó nem tud megalapozott döntést hozni vásárlási döntésekor.

A Nuffield Bioetikai Tanács szerint „több bizonyítékra van szükség az egészségre és a fenntarthatóságra vonatkozó állításokról”. A Globalmeatnews.com oldalon megjelent nyilatkozatban emellett azt hangoztatják, hogy sok alternatív készítmény ugyanolyan magasan feldolgozott, magas sótartalmú, ugyanannyi kalóriát és telített zsírt tartalmaz, mint a marhahúsos hamburgerek.

fotó: pixabay.com

Kinek ne lenne fontos, hogy egészséges életmódot éljen és táplálkozása is környezetileg fenntartható legyen. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő döntéseket hozzuk meg e téren, nem elég a reklám, a marketing által harsogott információkra építeni. Az egészségügyi előnyökre, a környezetvédelemre alapozott kommunikációra építő marketing mellett szakmai kutatásokra van szükség, amelyek alátámasztják ezen állításokat.

A fogyasztói döntések a helyettesítő termékek irányában alapvetően három irányból érkeznek. A fogyasztók érzékenyebbekké váltak az állatjólét, a környezetvédelem és az egészséges életmód iránt. Ezek egyértelműen pozitív tendenciák, de amennyiben nem valós ismereteken alapulnak, félreértéseket okozhatnak, illetve okoznak is.

Kutatásokra, pontos információkra (pl. címkézés) lenne szükség a felelős döntések érdekében. Ahogy hiányosak a genetikailag módosított szervezetek emberre gyakorolt hatásainak kutatási eredményei, úgy a hagyományos élelmiszerek helyettesítőinek hatásmechanizmusát, élettani hatásait célzó kutatások eredményei is.

Könnyű összefüggést látni azon támadások, amelyek a hagyományos állattartás ellen irányulnak és ezen helyettesítő termékek megjelenése között. Az időbeni egybeesés mellett erre utalnak az azonos üzenetek is. Mint ahogy az is, hogy ezen üzenetek igencsak sántítanak.

A gazdálkodók, akiktől a zöldek elkezdték félteni a földet, egyre gyakrabban és egyre hangosabban tiltakoznak az olyan bélyegek ellen, hogy a szükségesnél jobban használják ki a környezetet, szennyezik a levegőt, vagy éppen brutálisan bánnak állataikkal.

Ez utóbbira klasszikus ellenérv, hogy a kiváló genetikai adottságokkal rendelkező, intenzíven tartott állatok nem hoznák a kimagasló termelési mutatóikat, ha bármiben hiányt szenvednének, vagy nem éreznék jól magukat. Éppen ellenkezőleg, optimalizált életkörülmények között tartják őket.

A zárt tartás is tudományos eredményekre, a haszonállatok igényeire építve van kialakítva. Elég, ha csak az északról felénk közelítő baromfiinfluenzára utalok, ennek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A szavak súlyos dolgok, erős fegyverek. A kommunikációs verseny, amely a hagyományos és a helyettesítő termékek között folyik, csak lassan indult el a kiegyensúlyozódás felé.

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Agrár Kompetencia Központ

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.