2020.10.20., kedd , Vendel

Agrárpénzek

2017. január 06. péntek • 08:21

Mérettől és ágazattól függetlenül szárnyal a bizalom, de a legoptimistább az agrárium!

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait 2004 óta jelző K&H kkv-bizalmi index történelmi csúcspontot ért el, 13 pontos emelkedést követően 11 ponton áll - közölte a K&H.

A tájékoztatás szerint az index történetének legmagasabb értékét leginkább a közterhek csökkenésére, a vállalkozásbarát gazdaságpolitikára és a javuló versenyhelyzetre irányuló pozitív várakozások magyarázzák.

Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztályvezetője a közleményben úgy fogalmaz, hogy a vállalkozások látható optimizmusának fő mozgatórugója a felmérés előtt nem sokkal bejelentett adó- és járulékcsökkentés lehetett. Kiemelte: tovább nőtt az alacsonyabb közterhekkel kalkulálók aránya. A közterhek kedvező alakulása mellett a kormányzat 2017-es intézkedéseivel kapcsolatban is derűlátók a kkv-k, a többség szerint semleges vagy pozitív hatással lesz az idei gazdaságpolitika a vállalkozás működésére.

A közlemény szerint minden negyedik vállalkozás véli úgy, hogy versenyhelyzete javul, idén lekörözi a konkurens cégeket. Erre nagy szükség lenne, hiszen a Világgazdasági Fórum legfrissebb, 2016-17-es versenyképességi rangsorában az eddigi legrosszabb eredményt érte el hazánk. A 138 országot összehasonlító jelentésben hat helyet visszaesve a 69. helyen szerepel Magyarország.

A bizalom minden árbevétel-kategóriában és ágazatban erősödött, ráadásul a várakozások - 12 év alatt most másodjára - szektortól és mérettől függetlenül is a pozitív tartományban vannak. Szokásos módon a középvállalkozások a legoptimistábbak, hangulatuk már egy éve stabilan a pozitív sávban van (26 pont), a kisvállalkozások bizalma jelenleg 14,5 ponton áll, és melléjük már a mikrovállalkozások is felzárkóztak (5 pont).

A felmérés szerint a szektorok közül az agrárium a legoptimistább, amelynek hátterében feltehetően a rekord gabonatermés, és a november végéig megközelítőleg 118 milliárd forint egységes területalapú támogatási előleg kifizetése állhat - közölte a K&H.

agrotrend.hu / K&H

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.