2020.07.08., szerda , Ellák

Agrárpénzek

2016. március 08. kedd • 08:08

Mezőhegyes: kártalanítják a bérlőket, a vevőket

Újabb mezőhegyesi földterületet nem írnak ki árverésre, a már árverésre került földekre nem kötik meg a szerződést, és a már megkötött, az új gazdaság alapját képező területekre vonatkozó földbérleti szerződéseket is szeretnék mihamarabb felbontani. Hamarosan határozat születik a kártalanításról – mondta a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének a koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Farkas Sándor hangsúlyozta: nem látja jogi akadályát annak, hogy a mezőhegyesi földekre vonatkozó, már megkötött földbérleti szerződéseket, valamint a földárverések nyomán született szerződéseket felbontsák, illetve ne kössék meg. A kontraktusokban ugyanis az szerepel, hogy a magyar állam három éven belül elállhat a szerződésektől – mondta.

Az MTI kérdésére úgy válaszolt: hamarosan határozat születik arról, hogy teljes mértékben kártalanítják a bérlőket és a vevőket a már befektetett forrásaikat illetően.

Farkas Sándor elmondta: Mezőhegyes teljes, 8000 hektárnyi termőterületén gazdálkodni fognak, az öntözésre alapuló intenzív növénytermesztést megtartják és fejlesztik. Megjegyezte: az öntözőrendszer csak egyben működtethető.

Kifejtette, fenntartják a vetőmag-termesztési programot, és olyan bemutató-, minta- és tangazdaságot hoznak létre, amely a szakemberek képzésében gyakorlati helyként is működhet. A kormánybiztos nem zárta ki, hogy a későbbiekben új, intenzív növénykultúrák bevezetésére is sor kerülhet.

Hozzátette, a huszonnégy műemlék jellegű épület felújítására és hasznosítására olyan programot dolgoznak ki, amely Békés megye egészére kiterjeszthető turisztikai projektként működhet a jövőben. Emellett dolgoznak azon, hogy a 2021-es budapesti vadászati világkiállításon is megjelenhessen Mezőhegyes, ugyanis szeretnék kiemelt vadászterületté nyilvánítani a város környékét.

A lótenyésztéssel kapcsolatban kijelentette: a nóniusz, a furioso-north star és a gidrán fajták tenyésztését hoznák vissza a területre, az egyéb, Mezőhegyestől idegenekét viszont megszüntetnék.

Közölte: szeretne a kutatóintézetekkel és a fajtanemesítő cégekkel kapcsolatot építeni, fejleszteni.

Kérdésre válaszolva elmondta: a teljes területen biztonságosan teljesíthető a korábban is itt dolgozó négyszáz munkavállaló foglalkoztatása. Azt sem zárja ki, hogy a jövőben ennél több embert is tudnak foglalkoztatni, ám erről a későbbiekben kíván részleteket közölni.

Farkas Sándor hangsúlyozta: azt vállalta, hogy biztonságot, kiszámíthatóságot és az itt élőknek biztos jövőképet adjon, s véleménye szerint ezt a „megtisztelő feladatot, kihívást” tudja teljesíteni. Reményét fejezte ki, hogy Mezőhegyes visszanyeri korábbi fényét, és hogy az egész magyar mezőgazdaság és agrártársadalom erősebbé válik.

agrotrend.hu/mno

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.