2021.08.03., kedd , Hermina

Agrárpénzek

2017. május 12. péntek • 13:31

Minden növénybiztosítási lehetőség esetében emelkedett a gazdáknak kifizetett összeg

A múlt évben több mint tízmilliárd forintért kötöttek biztosítást a gazdák a szélsőséges időjárás ellen. A díj egy részét visszaigényelhették a károsultak.

Az agrárium mind több résztvevőjét felkészülten érték a károk, a múlt évben ugyanis több mint tízmilliárd forintért kötöttek biztosítást a gazdák a szélsőséges időjárás ellen. A díj egy részét visszaigényelhették a károsultak – írja a Magyar Idők.

fotó:MTI

Jól jártak azok a gazdaságok, amelyek agrárbiztosítást kötöttek az elmúlt évben, szinte mindegyik biztosítási területen nőtt a károk után kifizetett összeg. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint

tavaly összesen 13,2 milliárd forintot fizettek be a mezőgazdasági termelők a különböző biztosítások díjaként.

Lényeges, hogy ilyen célra már évek óta kérhetnek támogatást a gazdák. A konstrukció részeként a biztosítónak átutalt díj legfeljebb 65 százalékát igényelhetik vissza a termelők. A díjtámogatás népszerűsége egyre nő, különösen, hogy 2016-ban visszatérhettek a rendszerbe egyes nagyvállalatok, valamint állami és önkormányzati szereplők is. A támogatott szerződések összege 7,9 milliárd forintot tett ki, a visszaigényléssel így nagyjából négymilliárd forinthoz jutottak az érintettek.

forrás:AKI,grafika-Magyar Idők

A támogatott biztosítások többsége tavaly a zöldség- és gyümölcskultúrákra, valamint a legfontosabb szántóföldi növényekre köthető jégeső-, fagy-, vihar- és tűzkárra vonatkozott – ezeket nevezik B típusú biztosításnak. Az A típusba a legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére kötött csomagbiztosítások tartoznak.

Az időjárás meglehetősen szélsőségesen alakult az elmúlt évben. Tavaly április végén Európa-szerte nagy kiterjedésű, komoly fagykár érte a növényállományt, és az akkor későn érkező fagy Magyarországon is súlyosan érintette a termelést. Számos esetben teljes hozamkiesést voltak kénytelenek elkönyvelni a gazdák. Májusban már a viharok jelentettek gondot a mezőgazdaságban; a szél és a jégverés okozott komoly károkat.

A legnagyobb kár Kelet-Magyarországon keletkezett tavaly, jelentős termésveszteséget okozva a kukorica- és a napraforgótáblákon. Nem véletlen, hogy minden növénybiztosítási lehetőség esetében emelkedett a gazdáknak kifizetett összeg. Az AKI statisztikája szerint

13,2 milliárd forint díjbevétel mellett 7,85 milliárd forintot utaltak át a termelőknek a károk után

tavaly a biztosítótársaságok. 

A legnagyobb összeget a növénybiztosítások után fizették ki, együttesen 7,1 milliárd forintot. Az állatbiztosítási ágazatban a 624 millió forint díjbevétel mellett 253 millió forintot juttattak el a kárt szenvedett gazdaságokba.

A piaci alapon elérhető módozatoknál a jég-, a tűz- és a viharkárra köthető biztosítás volt a legnépszerűbb. A piaci szereplők szerint a tavalyi tapasztalatok alapján a jégkár elleni konstrukciók 2017-ben is népszerűek maradnak. A vagyon- és felelősségbiztosításoknál összesen 1,2 milliárd forint folyt be a társaságokhoz a múlt évben, ebből 478 millió forintot fizettek vissza a károsult termelőknek.

Jó tudni, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan

a termelők az idén is igényelhetik az állami támogatást a befizetett biztosítási díj után.

Csupán annyit kell tenniük, hogy május 31-ig az egységes támogatási kérelem kitöltésekor külön jelzik, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe kívánják venni. Fontos, hogy ez a nyilatkozat utólag nem pótolható. A lépést a legcélszerűbb május 15-ig megtenni, ezt követően ugyanis a támogatási összeget munkanaponként egy-egy százalékkal csökkentett mértékben fogadják csak el.

A biztosítási szereplők megítélése szerint tovább emelkedhetne az agrárbiztosítások népszerűsége, ha a támogatások egyes kiemelt kockázatú állatbetegségekre, illetve hozamgarancia-biztosításra is kiterjednének.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.