Agrárpénzek

Piac

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a vidékfejlesztési programban (vp) – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter ismertette, hogy az agrártárca tavaly októberben újra megnyitotta az élelmiszeripari fejlesztést szolgáló felhívást 50 milliárd forintos keretösszeggel, 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó üzemek számára, 10 milliárd forintot pedig a borászati üzemek számára különítettek el. A felhívásra idén január és április között lehetett támogatási kérelmet benyújtani – írja az MTI.

Az élelmiszeripari vállalkozások 500 millió forintos támogatási maximumot vehetnek igénybe, a borászatok pedig 200 millió forintot – fotó: Fekete István

Összesen 1003 kérelem érkezett be, 133 milliárd forintnyi igénnyel, ezek közül elsõ körben 352 kérelmet, mintegy 48,6 milliárd forinttal már biztosan támogatnak. A kérelmek egy része még elbírálás alatt áll, és a megítélt támogatás összege elérheti akár a 70 milliárd forintot is – részletezte a miniszter.

Nagy István elmondta, hogy a felhívás támogatási lehetõséget biztosít a mezõgazdasági termékek feldolgozását segítõ élelmiszeripari, illetve borászati fejlesztésekhez, többek között borászati termeléshez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzésére, illetve épületek kivitelezésére.

Hozzátette, hogy a vp részeként korábban már megjelentettek egy élelmiszeripar-fejlesztést szolgáló felhívást, amelynek keretében eddig 110 milliárd forint értékben támogattak beruházásokat.

Az agrártárca vezetõje kitért arra is, hogy az élelmiszeripar termelési értéke tavaly 3236 milliárd forint volt, 2010 óta 25 százalékkal nõtt. Ebben érdemi szerepe volt a kedvezményes hitelprogramoknak és az élelmiszeripar rendelkezésére álló támogatások jelentõs emelkedésének.

A vp támogatásai nemcsak az élelmiszeriparra vannak pozitív hatással, hanem az agrárium minden területének lendületet adnak – fûzte hozzá.

Viski József, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelõs helyettes államtitkár hozzátette, hogy az élelmiszeripari vállalkozások 500 millió forintos támogatási maximumot vehetnek igénybe, a borászatok pedig 200 millió forintot.

A támogatási kérelmeket többek között hús, zöldség, gyümölcs feldolgozására, italkészítmények és olajok elõállítására lehetett benyújtani, míg a borászati beruházásoknál bor, habzóbor és pezsgõ elõállítására, technológiai korszerûsítésre lehetett pályázni.

Az értékelésnél kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy innovatív és versenyképes beruházások valósuljanak meg, munkahelyek teremtõdjenek a magyar vidéken. Emellett biztosítottak forrást ezen vállalkozások energetikai korszerûsítésére a környezeti terhelés csökkentése érdekében – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés