2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Agrárpénzek

2018. május 20. vasárnap • 15:51

Mire kell figyelni a szántóterület zöldítésénél?

Az egységes kérelemben számít a terület nagyságtól is függő fajösszetétel, ahogy az is, hogy a másodvetés az év mely szakában van jelen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyakorlati példával segíti az eligazodást a szabályok útvesztőjében.

Fontos szabály, hogy 10 hektár (ha) szántóterület felett a zöldítésben két növény termesztése elvárt, és ahol a legnagyobb területet elfoglaló növénykultúra területe nem haladhatja meg a szántóterület 75 %-át (parlagon hagyott terület), a víz alatt álló kultúra (rizs, indián rizs) és az ideiglenes gyep nagyobb arányban is jelen lehet - hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a NAK.

Amennyiben a szántóterület eléri a 30 ha-t, három növényt kell tervezni, ahol a legnagyobb területet elfoglaló növény területe nem haladhatja meg a 75 %-ot és a két legnagyobb növény együttesen a 95 %-ot. 

Lehetőség van a másodvetéssel is teljesíteni a diverzifikációt, amit megfelelő fajösszetétellel ökológiai fókuszterületként (EFA) is elszámolható - fotó: idojosdas.hu

15 ha szántó, illetve EFA kötelezett terület esetén (szántóföldi kultúrával hasznosított terület), beleértve az ideiglenes gyepet és a parlagterületet is – a HMKÁ védett tájképi elem terület, a támogatható területként nyilvántartott szántó területére eső vízvédelmi sáv és táblaszegély, a rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvény és minden olyan EMVA jogcímen történt erdőtelepítés, amely a 2008 évi MePAR-ban támogatható területként szereplő területen valósult meg –, ökológiai fókuszterületet kell kialakítani a fenti területek 5 %-ára.

Amennyiben a vetésszerkezet nem felel meg az előző feltételeknek a „fővetésű” növényekkel, úgy még lehetőség van a másodvetéssel teljesíteni a diverzifikációt, amit megfelelő fajösszetétellel ökológiai fókuszterületként (EFA) is elszámolható.

Fontos megemlíteni, hogy a másodvetés és az ökológiai jelentőségű másodvetés a diverzifikáció szempontjából külön növénykultúraként számolható el, de csak abban az esetben, ha a másodvetés tárgyév május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a leghosszabb ideig van jelen a területen.

Az egységes kérelemben az összes tervezett másodvetést be kell jelenteni, mert így lesz terménydiverzifikációban elszámolható növénykultúra.

Az egységes kérelem benyújtása során bejelentett ökológiai/hagyományos/zöldtrágyázás céljára vetett másodvetés tényleges vetési időpontját adatváltozás keretében kell bejelentetni a Magyar Államkincstár felé a tevékenységet követő legfeljebb 15 napon belül.

Példa:

Abban az esetben, ha 70 ha-os szántó területen az idei évben 66 ha búza és 4 ha kukorica lett elvetve, akkor a 95 %-os szabály teljesül, mert a kukorica 4 ha-on van jelen a minimálisan 3,5 ha helyett. Azonban figyelembe kell venni a 75 %-os szabályt és az EFA 5 % szükségletet is.

A teendő: A 66 ha búzaterületből legalább 14 ha-on ökológiai másodvetést kell kialakítani úgy, hogy a diverzifikációs időintervallumban május 1-szeptember 30 között az ökológiai másodvetés legyen fenn hosszabb ideig. Ezáltal teljesítve van a 75 %-os szabály az 5 %-os EFA megvalósítással.

Nem teljesítés esetén az alábbiak a szankciók:

1.    Támogatás elvonás
Három növénykultúra kötelezettsége esetén a 75%-os szabály megsértésénél az elvárt és a tényleges terület közötti területi különbségre jutó támogatási összeg kerül levonásra (52,5 ha helyett 66 ha, így a többlet, azaz a különbség=13,5 ha)
EFA: az 5%-hoz hiányzó nagyságú terület tízszerese a büntetés (3,5 ha*10=35 ha)
Tehát jelentős már így is a támogatás elvonás.
Ezen túlmenően még közigazgatási szankcióra is kell számítani!

2.    Közigazgatási szankció
A bejelentett (70 ha) és a levonásokkal csökkentett megállapított terület (21,5 ha) közötti különbség képezi a számítás alapját:
-    3% /2 ha alatt  nincs szankció
-    3%-20% / 2 ha felett kétszeres szankció
-    20% felett teljes zöldítési támogatás elvonás
-    50% felett teljes zöldítési támogatás elvonás, és a területkülönbségnek megfelelő zöldítési összeg levonása a SAPS-ból

2018-ban az így kiszámított összes közigazgatási szankciót el kell osztani 4-gyel, és legfeljebb a megállapított támogatható területre (zöldítési területcsökkentés alkalmazása előtt) jutó zöldítési támogatás 25%-ára lehet korlátozni. Jelen esetben láthatjuk, hogy igen jelentős további elvonást jelentene a nem teljesítés, azonban az idei évben még a 25 %-os korlát kedvezőbb opciót biztosít.

Felhívjuk a figyelmet, hogy még érdemes az egységes kérelemben jelölni a másodvetési szándékot, a tényleges vetés és betakarítás időpontját is rögzíteni a megvalósulást követő 15 napon belül.

Az ökológiai másodvetést legalább 60 napig a területen kell tartani, s növényvédő szert ez időintervallumban nem lehet használni.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.