2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Agrárpénzek

2021. február 04. csütörtök • 08:50

Napraforgó árkilátások

Aki szóját mond, mondjon napraforgót is!

Szóval a múlt heti szójapiaci előrejelzés után itt a napraforgóé. Mikor is lehetne időszerűbb! Tavaly csak kapkodtunk a levegő után az árak emelkedése láttán, de mi lesz idén? Hogyan szerződjünk?

A 2020-as termés nem fedezi a szükségleteket sem a kontinensen, sem a világpiacon. A készletek csökkeni fognak. Itt véget is érhet az elemzés, hiszen mindenki érti, hogy az árak magasak maradnak, de…

De azért a világ nem ilyen fekete-fehér. Például, mit keresnek jobban: HO-t vagy LO-t?

forrás: AKI, KSH

Visszaesett a globális kínálat

Az olajosok piacain jellemzően a szója az iránymutató. (Már csak ezért is érdemes a múlt heti cikkem elolvasni.) De mivel a napraforgó termelés meghatározói (Ukrajna és Oroszország) a közelünkben vannak, azért számos sajátságot mutat a piac.

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy a napraforgóolaj világpiaci ára a mögöttünk lévő évtizedben négyszeresére nőtt. A növény felértékelődése régóta tart, és továbbra is tartós. Jelenleg gyorsuló szakaszában van. Ez része a növényi olajok iránti igény globális emelkedésének. Eközben a pálmaolajra egyre nagyobb nyomás nehezedik a környezetvédők részéről, a repce pedig nehezen birkózik meg az időjárás egyre szélsőségesebb változásaival. A napraforgó ennek a folyamatnak a nyertese. Aránya a világ növényi olaj termelésben alig 10 százalék, de magas hőstabilitása, telítetlen zsírsavai és nem utolsó sorban jó íze miatt egyre keresettebb. Mivel pedig e növényt leginkább Európában termelik (egyedül Argentína tudott az élmezőnybe befurakodni), a kontinens lehet ennek a mozgatója.

A 2020/21-es gazdasági évben a világ olajosmag termelése – főként a szója-terméskiesése miatt – mintegy 594 millió tonnára várható, de elmarad a felhasználása emelkedésétől. Ezen belül a napraforgó termése – elsősorban a fekete-tengeri aszály okán – 10 százalékkal alatta lesz az előző szezonénak. Ez nem lesz elég a piaci igények kielégítésére, ami jelentős készletcsökkenést vetít előre a szezon teljes hosszában. Az ukrán és orosz terméskiesés 14 százalékos. Az EU-ban a nagyobb vetésterület ellenére 15 százalékkal kisebb a termés, mint az előző évben. A legnagyobb csökkenést Románia és Bulgária szenvedte el. Az EU 86 százalékban tudja fedezni felhasználást saját termésből, így egymillió tonnás mag és kétmillió tonnás olajimportra szorul.

Nálunk sikernövény

Itthon a 613 ezer hektáros tavalyi napraforgó terület csaknem duplája a 20 évvel ezelőttinek, de 13 százalékkal kisebb, mint az eddigi csúcsnak számító 2017-es. Az 1,73 millió tonnás termés némileg több a tavalyinál (1%), a termésátlag viszont elmarad attól (2,84 t/ha). Ettől persze még a hozamok tekintetében a világ élvonalát képviseljük.

forrás: KSH, NAIK, AKI

A 157 ezer forintos felvásárlási átlagár, amit az AKI január harmadik hetében mért, 37,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az LO ára 6 ezer forinttal volt tonnánként magasabb, mint a HO-é. Ebből is látszik, hogy nálunk még nem tisztult le a két típus közötti viszony. 2020-ban jelentősen emelkedett a HO aránya.

 

A vetésforgóban szilárd szereplő a napraforgó. Gazdaságossági szempontjából valahol a kukorica és a kalászosok között van. Minden évben megy az agyalás, hogy linolsavas (LO) vagy HO, esetleg szotyi, madáreleség. Bár az árak nem igazán alkalmasak a helyes döntés meghozatalához, azért a tapasztalatok gyűlnek ám. A szotyi ára nyilván magasabb, de előállítása is sokkal költségesebb, ráadásul kikészíti a talajt. A HO állítólag a jövő slágere, de ez még a termelő oldalán nem érzékelhető. Ettől azonban még igaz. Az étkezési célú felhasználásra egyértelműen jobb, mint a hagyományos, linolsavas változat. Az szépen át fog terelődni az ipari felhasználás felé. Mikor lesz az étkezési célú felhasználásban az áttörés? Talán, ha a címkén jelölve lesz majd az egyszeresen telítetlen zsírsavak aránya a termékben. Hú, a magát egészségtudatosnak tartó vásárló ettől komoly izgalomba tudna jönni. A piaci siker garantált. Az oliva olajért aranyárat fizetők szívesen veszik majd ezt a lehetőséget. Pláne, ha erre a gyártók és forgalmazók rágyúrnak marketing oldalon. A jó a szívnek sztorit ugyan már a margarinokkal jól elkoptatták, de a kreatívok megtalálják a kaput az egészségtudatos vásárlók szíve és tárcája felé. Szóval, lassan ugyan, de mind jobban el fog válni egymástól a hagyományos és a HO piac. A HO körüli kommunikáció a termelők felé is elégtelen. Tapasztalatom szerint nem értik a különbségeket a két féle napraforgó között, főleg felhasználási szempontból. A madáreledel, az olajütés és a szotyi vonalon mozognak a termelők előre-hátra. És igazuk, van, valamelyik mindig be is jön. A HO kontra LO vonalon viszont még hátra van a nagy elmozdulás.

Napraforgó termésünk évente változó, 15-30 százalékos arányban kerül exportra. Trendet nem tudunk rajzolni rá. Nyilván a feldolgozók regionális üzletpolitikái mellett a nemzetközi árak, az árfolyamok, a termés elérhetősége alakítják.

Külkereskedelmi egyenlegünk tartósan pozitív. Általában legalább kétszer annyi megy ki, mint jön be az országba. Az elmúlt év első 11 hónapjában jóval kevesebb napraforgó hagyta el az országot, mint egy éve, de az árak jobbak voltak. Az import szintén jelentősen visszaesett.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ véleménye, javaslatai, előrejelzése

  • A növényi olajok iránti élelmezési célú igény tartósan fog emelkedni az előttünk álló években is. A növekvő, javuló fizetőképességű népesség, a városiasodás és az élelmiszerpiacok fejlődése mind-mind ebbe az irányba mutat. Ugyanezen okok miatt az állattenyésztés fehérjeigénye is bővül. A harmadik erős piaci felhasználási irány, a biodízel szektor is tovább fog növekedni, de ennek üteme lassulni fog a következő években.

  • Az EU önellátottsága olajos magokból alacsony szintű, a kereslet növekedése tartósan meghaladja a termelését.

  • A KAP egészen méregzölddé fog válni, ami a vegyszerhasználat korlátozása révén a növénytermesztésben is nehezíteni fogja a jövedelmezőség javítását;

  • Ezt az időjárási anomáliák sűrűbbé válása is erősíteni fogja;

  • A támogatási rendszer nem fog cserbenhagyni minket.

  • A napraforgó hosszú távon is sztár lesz a földeken. Bár jövedelmezősége ingadozó, költségei gyakorlatilag folyamatosan emelkednek, a három tonna körüli termésátlagok már rendre tartalmaznak jövedelmet. Az a fejlődés, amit az elmúlt évek során e téren felmutattunk, biztató. Az újabbnál is újabb hibridekben rejlő potenciál pedig kiaknázásért kiált.

  • Fejlesszük folyamatosan technológia tudásunkat a tárolást illetően is! A napraforgó hajlamos avasodni és penészedni is. A mozgatást, a gázosítást ki kell tanulni ahhoz, hogy például egy ilyen évben, mint az idei, amikor érdemes a saját tárolókat ezzel a maggal tölteni, meg tudjuk őrizni a minőséget.

  • Szerintem a jövő a HO, szemben a LO-val. A HO nagyobb odafigyelést, elkülönítést igényel, de az igény iránta meredeken emelkedik majd. A szotyira is marad tartós az igény. A nagyobb mennyiséggel könnyebb kedvező pozíciót kivívni a piacon. Ezt pedig nem kell magam előállítanom, akár együtt is működhetnének, hogy ne mindig a vevő legyen az úr.

  • A felfelé tartó napraforgó ártrend ebben az évben is jellemző lesz. Az éven belül azonban lesznek ingadozások. Erre számítok az előttünk álló hetekben is.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.