2020.08.05., szerda , Krisztina

Agrárpénzek

2020. március 24. kedd • 15:50

Nehezülhet a gazdálkodók kérelme a támogatások benyújtásánál

Két hetük maradt a gazdálkodóknak arra, hogy felkészüljenek az egységes támogatási kérelmek benyújtására. A koronavírus-járvány azonban e téren is kihívások elé állíthatja az érintetteket. Míg korábban a legtöbb kistermelő a falugazdászok segítségével töltötte ki és adta be a dokumentumot, a jelenlegi veszélyhelyzetben személyes találkozás helyett vélhetően más csatornát kell talál­niuk az ügyintézésre.

Fontos időszak közeledik a hazai gazdálkodók életében, hamarosan megkezdődik az úgynevezett egységes támogatási kérelmek ügyintézésének időszaka. A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján elérhető tájékoztatás szerint április hatodikán megnyílik a kérelmek fogadására létrehozott online felület, ettől az időponttól kezdve nyújthatják be a termelők a különböző agrártámogatások iránti kérelmeket - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Ez az év egyik leginkább várt időszaka a mezőgazdaságban, az egységes kérelmek benyújtása több mint 170 ezer gazdálkodót és csaknem ötmillió hektárt érint. Az idén összesen 43 jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, bejelentést tenni, illetve adatokat szolgáltatni. A korábbi évekkel ellentétben az idén a koronavírus-járvány okozhat némi fennakadást.

A MÁK ezért azt javasolja a gazdáknak, hogy a rendkívüli vészhelyzetre tekintettel még ebben a hónapban készüljenek fel a kérelmek benyújtására.

Mivel az online rendszerbe csak akkor tölthetők fel a dokumentumok, ha az érintetteknek van ügyfél-azonosítójuk, ezért a kincstár szerint érdemes mielőbb ellenőrizni a belépési jogosultságok meglétét, szükség esetén pedig új jelszót igényelni.

A tapasztalatok szerint a gazdák – jellemzően a kisebb termelők – az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés során nagy számban vették igénybe a falugazdászok segítségét. A koronavírus-járvány azonban ezen a téren is kihívások elé állíthatja az érintett termelőket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ugyanis a kormány által kihirdetett veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban március 16-tól a mintegy hatszáz fős, országos falugazdász-hálózatánál rendkívüli ügyfélfogadási rendet vezetett be.

Eszerint a falugazdászok csak az előre meghatározott, kijelölt irodákban érhetők el, és – a megszokottal ellentétben – nem látogathatnak ki az ügyfelekhez.

Bár az agrárkamara korábbi tájékoztatása szerint a veszélyhelyzeti nyitvatartási rend az egységes kérelmek benyújtási időszakáig tart, a járvány terjedési ütemét látva elképzelhető, hogy a köztestületnek a személyes találkozások korlátozása érdekében a rendkívüli ügyfélfogadás meghosszabbításáról kell döntenie.

A falugazdászok telefonon és e-mailen keresztül is elérhetők, így vélhe­tően az egységes kérelmekben személyes ügyfélfogadás helyett más csatornákon tudnak majd segíteni a mezőgazdasági termelőknek.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.