2022.05.25., szerda , Orbán

Agrárpénzek

2021. április 14. szerda • 16:10

Nem könnyű eligazodni a vállalkozói hiteldömpingben, de van segítség

A koronavírus-járvány kedvezőtlen és az előrejelzések szerint a reméltnél jobban elhúzódó gazdasági hatásainak ellensúlyozására március elején 2021 végéig meghosszabbították a Széchenyi Kártya Program krízishiteleinek elérhetőségét a vállalkozások számára. Néhány nappal később pedig elstartolt a bajba jutott cégeket segítő Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Az OTP Business Café néven indított online rendezvény-sorozat első eseményén mások mellett ezeket a konstrukciókat mutatták be, hasznos tanácsokkal segítve az igénylőket a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásában.

A magyar gazdaság teljesítményének felfutása a 2017 és 2019 közötti időszakban jelentősen élénkítette a vállalkozási és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvételi kedvet Magyarországon. A csökkenő kamatoknak köszönhetően kétszámjegyű éves növekedést jegyeztek fel mind a két területen ebben a periódusban. A lendületet azonban némileg megtörte tavaly márciusban a koronavírus-járvány, ezért is indultak nem sokkal később a különböző gazdaságélénkítő programok, amelyek a korábbiaknál is kedvezőbb lehetőségeket és feltételeket kínáltak a vállalkozásoknak működésük finanszírozásához, versenyképességük megőrzéséhez, vagy akár javításához.

A járvány kettős hatása a vállalkozásokra

Talán nincs is olyan vállalkozás ma Magyarországon, amely ne igényelne valamilyen beavatkozást a járvány miatt. A koronavírus éles határvonalat húzott, két nagyobb csoportba rendezve a cégeket. A kereskedelmi, szolgáltató szektorban működő vállalkozásokat jellemzően rendkívül kedvezőtlenül érintette a járvány, jelentős részüknek azonnali, gyors segítségre van szükségük a likviditás pótlására, a fizetőképesség tartós megőrzésére, a stabilitás fenntartására.

A gyártással foglalkozó, főleg ipari tevékenységet végző cégek ezzel szemben hamarabb vészelték át a kezdeti nehézségeket, sokuknál még javult is a teljesítmény, új piacok, új lehetőségek nyíltak meg számukra. Ezeknél a vállalkozásoknál az a legfontosabb, hogy képesek legyenek minél hosszabb távon fenntartani a kedvező folyamatokat, új beruházásokkal erősítsék jövőbeli versenyképességüket. A kulcs a határvonal mindkét oldalán a tudatos pénzügyi tervezés.

Tapasztalataink szerint a vállalkozások vezetői felismerték, hogy mennyire fontos a pénzügyi tervezés, a gyors reagálás a látható és a kiszámíthatatlan változásokra a jelenlegi járványhelyzetben. Érezhetően felértékelődött körükben az azonnal mozgósítható tartalékok szerepe. Az OTP Bank az elsők között lépett a piacra a vállalkozásokat segítő, támogatott hitelkonstrukciókkal. Sok lehetőség áll rendelkezésre, ezért szakértőink abban is segítenek a hozzájuk forduló ügyfeleknek, hogy megtalálják a számukra legjobb megoldást, függetlenül attól, hogy a nehézségek leküzdésére, vagy új beruházások elindítására vennének igénybe hitelt” – mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro -és Kisvállalkozói főosztályának vezetője.

fotó: pixnio.com

Az első lépés a hitelképesség felmérése

Ma még nehéz pontosan felmérni, hogy mennyi ideig húzódnak el a járvány gazdasági hatásai, mindenesetre az OTP Bank szakértői szerint a beszállítók és a vevők bevonása a finanszírozási nehézségek kezelésébe hosszú távon nem biztos, hogy célravezető megoldás. Azok a cégek, amelyek külső forrásokat szeretnének igénybe venni, első lépésként vizsgálják meg a hitelképességüket. A vizsgálat legfontosabb kritériumai a következők:

  • Legalább 18-24 hónapos működési múlt

  • Minimum 2 lezárt pénzügyi év (Hitelfelvételnél most a 2019-es eredményeket vizsgálják)

  • Átlátható, ellenőrizhető működés, tulajdonosi szerkezet, stabil tevékenységi kör

  • Kiszámíthatóan érkező, tervezhető bevételek

  • Pozitív vagy legalább nulla körüli eredmény

  • Fizetési kötelezettségek megbízható teljesítése

Ha a vállalkozás előzetesen megfelel ezeknek a feltételeknek, jó eséllyel hitelképesnek számít. A következő lépésben azt kell tisztázni, hogy a cégnek pontosan milyen célra és mekkora összegre van szüksége. A választék bőséges, számos hitelkonstrukció áll rendelkezésre, ezek közül emeltek ki hét lehetőséget a szakértők az OTP Business Café első eseményén.

Számos lehetőség a járványhelyzetben

A Széchenyi Kártya Program keretében tavaly tavasz óta hat krízishitel érhető el kisvállalkozások számára. Ezek között megtalálható a működési költségek és a munkabérek fedezésére, forgóeszköz-beszerzésre vagy akár beruházások finanszírozására szolgáló konstrukció, ahogy speciálisan az agrár-, illetve a turisztikai vállalkozásoknak kialakított kölcsön is. A közös bennük, hogy az állami támogatás révén fix, legfeljebb 0,5 százalékos kamattal igényelhetők.

Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói főosztályának vezetője előadásában is kiemelte, hogy, a fix és kedvezményes kamatok kiszámíthatóvá teszik a költségeket, megkönnyítik a vállalkozásoknak a pénzügyi tervezést, így a hitelintézetnél tavaly ezek voltak a legnépszerűbb konstrukciók. További könnyítés, hogy a járványt kísérő válság következményeinek enyhítését szolgáló, a változásokra rugalmasan reagáló program forrásait új területeken is fel lehet használni, például munkabérek finanszírozására.

Ezekhez a konstrukciókhoz képest friss lehetőség a március óta az OTP Bank MFB Pontjain is elérhető Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Az 1-10 millió forint közötti kamatmentes kölcsönt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatokban működő mikro-, kis- és középvállalkozások mellett egyesületek is igényelhetik az újrakezdéshez. A hitel felvételére jelenleg már 55 tevékenységi kör jogosult, a vendéglátástól és a szálláshely-szolgáltatástól kezdve a nem alapvető cikkeket árusító kereskedőkön át az előadóművészekig és a szórakoztatóiparig. 2021. április 12-től fontos változás, hogy a kölcsönt igénylő társaságnak nem kell rendelkezniük teljes lezárt üzleti évvel 2019-re vonatkozóan, tehát év közben alakult vállalkozások is igénybe vehetik a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. De továbbra is fontos feltétel, hogy a felvett összeg nem haladhatja meg 2019-es árbevételét, KATÁ-s adózású vállalkozások esetében a 2019. évi bevételt. Segítheti az érdeklődőket, hogy az OTP Bank honlapján pár kérdés megválaszolásával bárki megnézheti, hogy cége jogosult-e a konstrukcióra.

A koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére tavaly tavasszal a Magyar Nemzeti Bank is megújította a vállalati hitelezés ösztönzésére, 2013-ban létrehozott Növekedési Hitelprogramot (NHP). Az NHP Hajrá keretében tavaly áprilistól elérhető konstrukciók maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrást biztosítanak a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A forrásokhoz a korábbinál szélesebb körben juthatnak hozzá a vállalkozások, hiszen a beruházások mellett forgóeszközök finanszírozására – tehát például működési költségek fedezésére –, uniós és állami támogatások előfinanszírozására, illetve társasági részesedés vásárlására is igényelhetők, sőt, korábbi azonos célú hitelek kiváltására is felhasználhatók.

fotó: pixnio.com

Az eredmények

Az érdeklődés mindhárom program esetében óriási. Az NHP Hajrá konstrukcióira, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai alapján már 2 044 milliárd forintra kötött hitel- vagy lízingszerződést 31 288 vállalkozás. A program indítása óta az OTP Csoport szerződte az NHP Hajrá keretének 27 százalékát, így a hitelintézet nemrég másodszor nyerte el a Növekedési Hitelprogram Kiválósági Díját, amelyet a jegybank negyedévente ítél oda a legaktívabb kihelyezőknek. A hitelintézet több mint 10.000 ügyfelével kötött szerződést valamelyik NHP Hajrá konstrukcióra. A megkötött szerződések összege meghaladja az 500 milliárd forintot, melynek 30%-át beruházásra, 70%-ban forgóeszköz finanszírozásra vettek igénybe a vállalkozások. A forgóeszköz hitelek részben a folyamatosan felmerült költségeket, illetve a munkaerő költséget finanszírozták.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön esetében az OTP Bank által üzemeltetett MFB Pontokon már a márciusi bevezetést követő első hónapban több ezer társaság érdeklődött a konstrukció iránt. Mára a befogadott kérelmek összege az OTP Banknál átlépte az 9,2 milliárd forintot. A hitelkérelmek átlagos összege 7,2 millió forint.

A Széchenyi Kártya Program megújult konstrukcióira tavaly tavasz óta szintén folyamatosan nő az érdeklődés, a vállalkozások nagy része a likviditási nehézségek megoldására, illetve munkaerő-megtartásra fordítja a program keretében igényelt forrást. Ennek megfelelően elsősorban a folyószámla- és a forgóeszköz típusú hitelek iránt nagy az érdeklődés, az OTP Bank partnerei átlagosan 29,4 millió forint hitelösszeget vesznek igénybe.

Folyamatos változásban

Az OTP Business Café előadói arra is felhívták a figyelmet, hogy a különböző államilag támogatott, vagy uniós forrásból finanszírozott programok módosításai miatt, minden érdeklődőnek hasznos lehet, egy pénzügyi szakértő tanácsát kikérni, legyen szó átmeneti fizetési nehézségek áthidalásáról, vagy beruházáshoz szükséges forrás bevonásáról. A támogatási rendszerek összetettsége, és esetleges változásai miatt a vállalkozások képviselői rengeteg időt és pénzt takarítanak meg egy olyan partner segítségével, aki ismeri igényeiket és lehetőségeiket, és ezekhez igazítja pénzügyi megoldásait.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A kedvezményben említett konstrukciók részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja a hitelbírálat-, és annak jogát, hogy módosítsa a konstrukciók kondícióit.

agrotrend.hu / OTP
 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.