2021.11.27., szombat , Virgil

Agrárpénzek

2020. február 03. hétfő • 14:42

Népszerűségnek örvend a Széchenyi-agrárhitel

Töretlen az érdeklődés az agrár Széchenyi-kártya iránt: a gazdálkodók tavaly a korábbiaknál is nagyobb összegben igényeltek kedvezményes folyószámlahitelt a konstrukcióban. Az időjárás okozta károk, illetve a piaci zavarok miatt az elmúlt évben a szőlősgazdák és a sertéstenyésztők kiemelt támogatást kaptak, így több mint hatmilliárd forint ingyenhitel jutott el az érintettekhez.

Az elmúlt években sem veszített népszerűségéből az agrár Széchenyi-kártya konstrukció. Az Agrárminisztérium lapunknak adott tájékoztatása szerint a konstrukció indulása óta több mint 17 ezer ügylet keretében 180 milliárd forintot is meghaladó folyószámlahitelt ítéltek meg, a hitelállomány jelenleg 95 milliárd forint közelében van - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

– Az eddig elért eredmények is igazolják, hogy a program nagymértékben segíti az agrárgazdaság forgóeszköz-finanszírozását – fogalmazott válaszában a tárca. Az agrár Széchenyi-kártya 2011-től szolgálja az ágazat érdekeit.

A hitelt és a hozzá kapcsolódó, általánosan elérhető négy százalékpontos kamattámogatást és az ötvenszázalékos kezességidíj-támogatást a mezőgazdasággal, illetve élelmiszeriparral foglalkozó kis- és közepes vállalkozások vehetik igénybe.

A minisztérium ugyanakkor időről időre kiemelt támogatásban részesíti a kedvezőtlen időjárási jelenségekkel vagy piaci nehéz­ségekkel érintett ágazatokat. A gazdálkodók ebben az esetben teljes mértékű kamat- és kezességidíj-támogatást kapnak, emellett a kormányzat a hitel megkötésével és fenntartásával kapcsolatban felmerülő költségeket is átvállalja. Tavaly a szőlő- és gyümölcstermesztéssel, valamint a sertéstartással foglalkozó vállalkozások élhettek a lehetőséggel.

– A szőlő- és gyümölcs­ültetvényeknél a kedvezőtlen időjárási jelenségek, a sertéstartásnál pedig a piaci körülmények indokolták a kiemelt támogatást, amelynek eredményeképpen közel hétszáz ügyletben több mint hatmilliárd forint hitel részesült kiemelt támogatásban – közölte a tárca.

A konstrukció iránti érdeklődés dinamikája hosszú évek múltán sem tört meg. Ezt jelzik a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikái is. A legfrissebb jelentés alapján a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások által benyújtott hiteligény a múlt évben is tovább nőtt. Januártól szeptemberig a szerződések száma 36,1 százalékkal, a leszerződött összeg pedig 46,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozások hitelállománya 21,7 milliárd forinttal, 74,5 milliárd forintra nőtt.

Különösen a családi gazdaságok köré­ben nőtt nagyot az érdeklődés, amelyek az előző évhez képest 13,3 milliárd forinttal magasabb összegre kötöttek folyószámlahitel-szerződést.

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok 7,8 milliárddal, az egyéb kategóriá­ba sorolható cégek pedig 12 milliárd forinttal több hitelt vettek fel szep­tember végéig. A kertészettel foglalkozó vállalkozások agrár Széchenyi-kártya hitelállománya eközben 3,3 milliárd forinttal bővült.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.