2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Agrárpénzek

2018. május 14. hétfő • 10:00

Növénybiztosítás: a hónap végéig kösse meg!

Már csak május 31-ig lehet növénybiztosítást kötni a 2018-as évre.

A végéhez közeledik a növénybiztosítási szezon - közölte Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A biztosítók felé legkésőbb május 31-ig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni.

A biztosításhoz díjtámogatás is igénybe vehető - fotó: Pixabay

A piaci biztosításoknak számos előnye van, hiszen például bizonyos károk esetén néhány hét alatt rendezik a kárt a biztosítók. További előny, hogy amennyiben a termelő rendelkezik az egységes kérelemben, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelem adatai alapján számított üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére fedezetet nyújtó mezőgazdasági biztosítással, akkor a neki

megítélt kárenyhítő juttatás összegének 80 százalékát, ha nem rendelkezik, akkor csupán annak felét kaphatja meg.

A 2018-as évben rekordszámú kárenyhítési kérelemre számolnak a szakemberek, hiszen a téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is.

Az előző évek tapasztalata szerint a jogos kárenyhítő juttatásban részesülők csupán 10 százalékának volt megfelelő biztosítási szerződése.

A biztosítási díjtámogatás igénylése az egységes kérelem felületen tehető meg, szankció nélkül május 15-ig, illetve munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkenés mellett legkésőbb június 11-ig. Szintén az egységes kérelem felületén kell jelezni június 11-ig, hogy az érintett ültetvény termőre fordult-e, hiszen az agrárkárenyhítési rendszerben csak a termő ültetvény után igényelhető kárenyhítő juttatás.

agrotrend.hu 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.