2021.04.21., szerda , Konrád

Agrárpénzek

2020. május 28. csütörtök • 09:29

Összeomlik a lengyel baromfiszektor?

Az árletörő lengyel baromfitermékek piacunkon való megjelenése, és a szalmonella riasztások miatt célszerű szétnéznünk legnagyobb konkurensünk, sőt Európa legnagyobb broiler-termelőjének baromfiszektorában. Annál is inkább, mert saját szakmai szervezetük is összeomlásként értékeli a helyzetet. Ez azt eredményezheti, hogy ránk dől a feleslegük. Vagy esetleg piacot nyerhetünk a gyengélkedésünk révén? Ezek kiemelt stratégiai kérdések a magyar baromfiszektor számára.

A Lengyel Nemzeti Baromfi Tanács és Kereskedelmi Kamara (KRD-IG) szerint, míg március közepétől április közepéig a csirkehús átlagos uniós ára 8,4 százalékkal esett vissza, addig Lengyelországban 37 százalékkal. Az okokat ismerjük. Az export leállt, a belföldi piac összezuhant, a raktárak megteltek. Erre rakódik a szalmonellafertőzés és az influenzajárvány.

Nagyon sok tanulsággal szolgál számunkra is az, hogy május 13-án, az agrárminiszterek tanácskozásán, a lengyel agrárminiszter azt kérte a Bizottságtól, hogy írjon ki intervenciós intézkedést a baromfipiacra, de azt kerek perec visszautasították.

A lengyel baromfiszektor termelésének fele rendszerint exportra kerül. Az elmúlt évig dübörgő kivitel vezetett oda, hogy 2020 márciusában még új csúcsra, 122 millió egyedre nőtt a havi csirketermelés. Az exportpiaci nehézségek viszont most havonta 40 millió csirkét borítottak a belföldi piacukra, ami megmagyarázza a nagy áreséseket.

Márciusban a baromfiexportjuk 12 százalékkal volt alatta az egy évvel azelőttinek. A baromfiipar szerint az áprilisi kivitel pedig fele volt a tavalyinak. A legnagyobb exportcsökkenést Hollandiával és Belgiummal szemben szenvedték el, ahol a re-export a leginkább jellemző volt. A lengyel KSH adatai szerint egyébként áprilisban a baromfi felvásárlási árak 13,9 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, míg egy hónap alatt 12 százalékot estek.

Hasonlóan hozzánk, a lengyelek baromfihús exportja is 90 százalékban az EU-ba irányul. A felénk irányuló kivitelük évek óta emelkedik, bár arányát tekintve számukra alacsony (2,3-2,5%). Sokkal érzékenyebben érinti őket az angol piac kiesése, amely több mint 13 százalékát képviselte kivitelüknek.

Lengyelország baromfihús exportja, TOP10, millió USD

Forrás: lengyel KSH

 

A fertőzött lengyel csirkemájból Magyarországra is került. Május 20-án Lengyelország maga jelentett szalmonella fertőzöttséget baromfi termékekben, de előtte már több ország is jelezte azt. Így csak 2020 májusában Olaszország, Litvánia, Észtország, Csehország, Szlovákia és Bulgária is kimutatta a lengyel termékekben a kórokozót. Ezek egyúttal a lengyel baromfihús minőségére vonatkozólag is súlyos üzenettel bírnak.

Ebben az évben, május 21-ig 32 baromfiinfluenza kitörést regisztráltak Lengyelországban. Ezek többsége pulykatelep szerte az országban, de kacsa, liba és háztáji is akad köztük. A helyzet náluk ebből a szempontból hasonló a 2016/17-eshez, míg nálunk ez a járvány sokkal rosszabb képet mutat. (Erre korábbi cikkemben már kitértem.)

A szektor náluk is magasan integrált, mint nálunk. 2019-ben a lengyel baromfihús termelés 4 százalékkal tudott még emelkedni. A járványok előtt született előrejelzések még idénre is a termelés növekedését vetítették előre, de mi ma már úgy látjuk, hogy ez nem reális. A 1,5 százalékos csökkenés helyett ugyanekkora csökkenésre számítunk, miközben a csirkehús aránya a termelésükben tovább emelkedik a tavalyi 85 százalékról. Ez az influenzával mutat szoros összefüggést.

 

Lengyel csirkehús termelés, ezer tonna

Forrás: lengyel KSH * előrejelzés

 

Az érdekesség kedvéért: a lengyeleknél még érdemben, 2 százalékkal növekedett tavaly a baromfihús fogyasztás, és elérte a fejenként 27,5 kilogrammot. Ennél azonban a sertéshús fogyasztása még nagyobbat tudott ugrani, 13 százalékot, 41 kilogrammra. Mindezt amellett, hogy a sertésár a baromfiét is maga után húzva emelkedett. A lengyel húsfogyasztás fele sertés, 36 százaléka baromfi, 5 százaléka marhahús.

A lengyel baromfihús export évtizedes szárnyalásának végét hozza az idei krízis. Tavaly 1,34 millió tonnát adtak el külföldön, ami 12 százalékos éves növekedést jelentett, 2,53 milliárd dollár értékben. Decemberben aztán jött az influenza, és a miénkhez hasonló kitiltások. Az erre az évre vonatkozó előrejelzések a kivitel 7 százalékos csökkenésével számolnak.

Az import oldalon csirke és pulyka húsrészek érkeznek Ukrajnából, Németországból. Értéke tavaly 154 millió dollár volt, ami 9 százalékos csökkenést jelent. Ebben a számunkra az a fontos információ, hogy jelentősen csökkent azt az igen káros trend, hogy Ukrajnából tarifa-csalásos csirkemell ment át Lengyelországba igen alacsony áron.

 

Lengyel csirkehús export, et, EU    3. ország

Forrás: lengyel KSH * előrejelzés

 

Szóval, a címben feltett, illetve arra a kérdésre, hogy esély vagy veszély számunkra a lengyel baromfiszektorban kialakult vészhelyzet, a válaszom: nem, és inkább veszély. Ebbéli véleményem okait az alábbiakban foglalom össze:

  1. Lengyelország az EU legnagyobb baromfihús termelője. Kimagasló exportorientációval, növekedéssel, és piaci befolyással. Ebből többek között az is következik, hogy a válság enyhülésével, a piacok nyílásával, a lengyelek nagy erőkkel és alacsony árakkal fognak a hámba feszülni.
  2. A kereskedelmi láncok nagy hívei a készletek alacsony áron való nemzetközi terítésének. Ezt látjuk most a lengyel csirkehús mellett a spanyol és német sertéshúsnál, egyes tejtermékeknél. Ez kétlövetű fegyver, hiszen magas kereskedelmi árrést tesz lehetővé, és egyben a belföldi beszállítókat is sarokba lehet vele szorítani, ami megint egy magasabb jövedelem a kereskedelem számára. Eközben mindannyian érzékeljük, hogy egyre többet kell fizetnünk a pénztáraknál. Hozzáteszem, a különadót törvénytelen továbbhárítani.
  3. Ahogy a hazai baromfiszektorban, úgy a lengyelben is van annyi tartalék, hogy kibírja ezt a krízishelyzetet. A koncentráció az iparágban tovább fog emelkedni, ami a nemzetközi versenyképességet is javítani fogja.
  4. Szóval, a lengyel veszély nem hogy nem múlt el, erősödni fog az előttünk álló években. Emiatt szorosan kell követnünk az ottani fejlesztési utat, és megpróbálni tartani a lépést.
  5. A baromfihús piaca fogja a leggyorsabb reorganizációt mutatni az előttünk álló hónapokban, és a legnagyobb éves növekedést a következő években is. Egyszerűen azért, mert illeszkedik az egészséges életmódról kialakult fogyasztói képbe, viszonylag alacsony az ára, gyors a termelési ciklusa.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.