2019.09.20., péntek , Friderika

Agrárpénzek

2017. január 26. csütörtök • 07:11

Osztanak a méhészeknek is – folytatódik a nemzeti program

Több száz millió forintra pályázhatnak ebben az évben a hazai méhészetek. A betegségek megelőzése mellett képzésekre és eszközbeszerzésre is kérhető támogatás.

Idén is folytatódik a 2013-ban indult Magyar méhészeti nemzeti program. A 2016 és 2019 között rendelkezésre álló források elosztásáról szóló miniszteri rendelet szerint több célra is kérhetnek támogatást a méhészek. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az első kifizetési kérelmeket április 6-ig juttathatják el a Magyar Államkincstárnak az érintettek, a támogatás összegét a forrás a megítéléstől számított harminc napon belül kapják meg a méhészek.

A központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott program célja, hogy növelje a méhészeti ágazat versenyképességét, hatékonnyá tegye annak működését és biztosítsa a fejlődést. Az előttünk álló időszakban a legnagyobb összeget a különböző betegségek megelőzését célzó intézkedésekre lehet fordítani.

Fotó:Pixabay

A varroa atka, illetve az egyéb kártevők, betegségek elleni gyógyszeres védekezéshez évente 2,14 millió eurót (663 millió forintot) kapnak a méhészetek. Ezt egészíti ki a gyógyszeres kezelésen felüli védekezés 15 250 eurós (4,7 millió forintos) támogatása. A méhbetegségek felismeréséhez és a védekezéshez szükséges képzésekre pedig évi 30 ezer eurót (9,3 millió forint) különítettek el. A betegségek megelőzésében és a hatékony működésben is nagy szerepet játszanak a szaktanácsadók. A hálózat működtetéséhez évi 450 000 eurónyi (139,5 millió forint) támogatást kap évente az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

A nemzeti program egyik legfontosabb területe a képzés: a méhészeti képzés országos koordinálására, a méhegészségügyi ismeretek terjesztésére 105 ezer euró (32,5 millió forint) áll rendelkezésre. A regionális rendezvények, konferenciák és kiállítások szervezésére is igényelhető támogatás, ennek keretösszege az idén 275 ezer eurót (85,2 millió forint) tesz ki, ami a következő években 285 ezer euróra (88,3 millió forintra) emelkedik. Bemutató méhészetek látogatására évente 100 ezer euró (31 millió forint) fordítható.

A kezdeményezés keretein belül méz és méhészeti termékek kinyeréséhez és kiszereléséhez szükséges eszközök beszerzésére is nyerhetnek támogatást a méhészetek. Erre a célra az idén és a következő két évben is 450-450 ezer euró (139,5 millió forint) áll rendelkezésre.

A termelői mézesüveg gyártásához pedig további 20 ezer euró (6,2 millió forint) igényelhető. A méhcsaládok vándoroltatásához szükséges eszközök beszerzését ezenfelül további 510 ezer euró (158 millió forint) támogatja. Az állományok pótlására is jár támogatás, ennek teljes kerete az idén 375 ezer eurót (116,2 millió forint) tesz ki.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.