2021.05.14., péntek , Bonifác

Agrárpénzek

2021. április 01. csütörtök • 07:25

Pénz áll a házhoz

Az erősödő pénzáramok újabb lendületet fognak adni a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak. Ez jól hangzik, de az Ön számára csak akkor értelmezhető, ha a zsebében csörög a forint. Ahhoz, hogy ez így legyen, egy sor dolgot kell átgondolnia és megtennie. Ebben próbálok ezen a héten segíteni.

Bármily bátor dolog, vitába szállnék Madách Imrével. Az ember tragédiájában hangzik el a II. színben, hogy „A tett halála az okoskodás”. Én viszont úgy vélem, hogy gondolkodás - nevezzük akár okoskodásnak – nélkül cselekedni sosem célravezető. Miközben a cselekvő ember dicséretét gyakran zengem magam is, az előtte való átgondolást kifejezetten kívánatosnak tartom. Esetünkben, aki élni szeretne a támogatási rendszer nyújtotta dinamizálási lehetőségekkel, annak igenis kell egy középtávú jövőkép, stratégia egy átgondolt terv. (Fontos apróság, hogy az idézett mondatot Lucifer mondja Évának a fa alatt, nyilván a bűnbevitel szándékával.)

Nálunk, itt a bankban is fontos időszak ez. Felkészülünk az ügyfelek aktivitásának növekedésére, a gyors hiteldöntésekre, egyeztetünk pályázatíró partnerünkkel. Emellett frissítjük előrejelzéseinket, egyeztetünk az ügyfelekkel, segítünk e fontos döntések meghozatalában. Egyszerre kell ugyanis megfelelni egy sor gazdálkodási körülménynek, feltételnek. Mi nagyon komolyan vesszük azt a szerepünket, hogy nálunk méretődnek meg először az ügyfelek fejlesztési elképzelései.

Legyen jövőkép!

Fel kell mérni saját korlátainkat. Értékelni kell adottságainkat. Át kell gondolni lehetőségeinket. Mindezek alapján pedig meg kell fogalmazni jövőképünket. Mi a célom a gazdálkodással? Hogyan fogom azt elérni? Most, hogy egy sor lehetőség bontakozik ki előttem, mire helyezem a hangsúlyt?

Ezek nagyon komolyan hangzó dolgok. Sokan még ma is legyintenek rájuk, mondván eddig is milyen szépen boldogultam. Őket arra kérem, gondolják át: mennyi befolyása volt ezekre a folyamatokra? Tudta, milyen árakon fog tudni eladni, inputot beszerezni? Tudta magát függetleníteni az időjárási, a járványügyi helyzettől? Meg tudta tartani legjobb kollégáit? Minden támogatási lehetőséget kihasznált? Jól döntött a gépbeszerzések, a fejlesztések ütemezése során? Rendben van az adminisztrációs háttere? Minden jogszabályt betartott? És így tovább…

A tudatosság, felkészültség, a megfelelő partnerek kiválasztása a siker kulcsa. A gyorsuló változások bedarálják a tétlenkedőket. A földek elkelnek, az üzemeknek új tulajdonosai lesznek, a hitelprogramok lejárnak, kereteik kimerülnek, a koncentráció növekedése felgyorsul. Erre kell felkészülni. Nem rémisztgetni akarok, csak gondolkodásra és cselekvésre késztetni Önöket. A cselekvő ember dicséretét már sokszor zengtem e rovatban, most is erre szeretném helyezni hangsúlyt. A magas áraknak örülünk, de nem rajtunk múlnak. Hogyan készülünk arra, amikor alacsonyak lesznek? Kérdezzék a sertéstartókat!

Itt van például az, hogy a nyugati versenytársak egyik fontos versenyelőnye a külső források magasabb szintű használata. Sokkal bátrabban nyúlnak hitelekhez, gyorsabban fejlesztenek, ezáltal versenyképesebbek nálunk. Ma sokkal könnyebb hitelhez jutni az agrárvállalkozásoknak, mint akár csak pár évvel ezelőtt. Ráadásul, a bankok egy része is sokkal felkészültebb, rugalmasabb, ért az agráriumhoz. Sőt, mi még a mezőgazdaság, az élelmiszerpiacok jövőkutatásába is nagy energiákat fektetünk. A fejlesztések ugyanis a jövőnek szólnak. Ha most Ön is felgyorsítja beruházásait, létszükséglet, hogy valós piaci igényekre alapozza azt. Ezért hiteleink mellé mi partnerséget, tanácsot is adunk: adottságai mellett mit, hogyan kellene termelnie. A független piaci tanácsadás ritka kincs.

Mi az Ön dolga?

Ön, aki most leginkább a tavaszi munkákkal van elfoglalva, esténként maradék energiáit fordítsa, kérem tájékozódásra!

  1. Mi várható terményeim, termékeim piacán az előttünk álló hónapokban? Ne a jelenlegi árakra építse vetésforgóját, kibocsátását, hanem az eladáskor várhatóra! Példa: A kimagasló árak miatt idén az egész világ kukoricát vet. Csak az USA-ban félmillió hektárral nő a vetésterület. A búza ára máris korrigál a világpiacon, de nálunk az élénk export miatt szűkös a kínálat, maradnak a magas árak.
  2. Gondolja át, hol vannak gazdaságának gyenge pontjai, növekedési korlátai! Próbálja ezeket a szűkületeket megszüntetni!
  3. Milyen pályázatok várhatók, mikor? Beleférek-e? Lesz-e önerőm, előfinanszírozásom?
  4. Hogyan változik, ha változik, az egyes pilléres és a nemzeti támogatási rendszer? Lesznek-e olyan kényszerek, feltételek, amelyekre időben fel kell készülnöm?
  5. Beszéljünk banki kapcsolattartónkkal! Ő eligazodik a támogatott és a kedvező kamatozású források között, és mögötte (jó esetben! – bankot választani is tudni kell) agrárszakértők biztosítják a szakmai hátteret, akiktől ön szintén kérhet segítséget. Elképzeléseinek ugyanis a banki megmérettetés az első akadály, amin át kell jutnia. Ezt a szerepünket, mi nagyon komolyan vesszük.
  6. Lesznek-e eladó földek a környéken?
  7. Mindezek mögött azonban a legfontosabb, hogyan tudnám növelni felkészültségemet. Akár képzés, akár új munkatárs, akár külsős szakértő által. A lényeg, hogy döntéseimet biztos szakmai alapon tudjam meghozni.

Innen ahol én ülök, egy kétszáz éves nemzetközi, hálózatos bank független agrárszakmai műhelyében, már jól látszik az, hogy kik azok, akik nyertesei lesznek az agrárium páratlan lehetőségeinek az elkövetkező időszakban. Az is látszik, hogy szinte mindenki jobban tud majd járni, így mezőgazdaságot hitelezni egyre kevésbé kockázatos. De számunkra az a fontos, hogy a nyertesek kapják meg a legjobb lehetőségeket. Épp a napokban tartottunk szemegyeztetést a kollégákkal. Azt szeretnénk ugyanis, hogy mindannyian egyformán értsük, lássuk a körülöttünk zajló agrárpiaci eseményeket.

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.