2022.06.27., hétfő , László

Agrárpénzek

2021. június 01. kedd • 09:53

Rugalmas megoldásokat kínál az OTP Agrár

Nehéz éve volt az agráriumnak, ám nem csak a világjárvány miatt. A következő időszakban azonban a válságállóságát bizonyító szektorba a Vidékfejlesztési Program révén hatalmas forrás érkezik. De mit jelenthet ez a magyar agrárium számára? Miként élhetnek a program lehetőségeivel a gazdák? Hogyan tud ebben segíteni az OTP Agrár?

Egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának sajtóreggelije,  Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Dr. Herczegh András AVHGA ügyvezető igazgatója valamint Wolf László OTP vezérigazgató-helyettes részvételével. Wolf László köszöntőjében elmondta, hogy bár az agráriumról mindenki azt gondolja, hogy válságálló ágazat, ám a 2020-as év ebben a szektorban sem volt könnyű esztendő.

Mindezek ellenére az OTP továbbra is úgy gondolja, hogy az agrárium jól prosperáló, stratégiailag meghatározó ágazat, amit jól jellemez, hogy az OTP részéről mintegy 300 milliárd forint hitelállomány van jelenleg a magyar gazdáknál.

Feldman Zsolt ezúttal is megerősítette, hogy a kormány a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési programjának társfinanszírozását az eddigi 17,5 százalékról 80 százalékra emelte. - Ez azt jelenti, hogy a 2014 és 2020 között rendelkezésre állt forrás mennyiségéhez képest háromszor nagyobb összeg fordítódik a magyar mezőgazdaságra, ráadásul nemcsak 2023-tól, hanem már 2021-2022-ben is – jelezte a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

- Szélesebb kedvezményezetti kör számára tesszük így lehetővé a XXI. századi fejlődési lehetőséget, ráadásul, ahol csak lehetett, mindezt egyszerűsített formában. A kormány alapvető célja, hogy megérje vidéken gazdálkodni, biztonságos legyen a magyarországi élelmiszerellátás, valamint érdemben tudjunk javítani a vidéki emberek életkörülményein és az őket körülvevő infrastruktúrán. Június ebből a szempontból fontos hónap, hiszen még öt új pályázati lehetőség nyílik meg. A mostani pályázati csomagunknál új forrásokat használunk, de a régi szempontok alapján. Az idő fontos tényező ezért 4-5 hónapos elbírálási idővel és legfeljebb hetven napos kifizetéssel szeretnénk dolgozni. A pályázati csomagtól azt várjuk, hogy 2027-re fel tudjuk zárkóztatni a hazai mezőgazdaságot és élelmiszer ipart az uniós élenjárók nyomába - zárta szavait az államtitkár.

Szabó István az OTP agrárfinanszírozási lehetőségeiről számolt be, miután kifejtette, hogy meglátása szerint óriási lehetőségek előtt áll a hazai agrárium. - Örülünk a kormányzat paradigmaváltásának, mely szerint az agrárium sokkal szélesebb köre juthat pályázati forráshoz. Ez a tény hozza magával, hogy az óriási lehetőség óriási feladat is a hazai bankszektor számára, hiszen nagyságrendileg sokkal nagyobb projektek finanszírozására lesz igény, mint volt korábban. Készen kell állnunk, hogy megfelelő gyorsasággal tudjuk kielégíteni a megnövekedett igényeket. Mi az OTP-nél nem termékben gondolkodunk, hanem egy új hitelezési folyamatot vezetünk be, melynek során azzal tudjuk segíteni leginkább a vállalkozásokat, ha hosszabb futamidőben, kevesebb saját erő meglétében gondolkodunk. Bizonyos kritériumok meglétekor a saját erő akár nulla százalék is lehet. Rugalmas megoldást keresünk minden ügyfelünk számára, ami minden esetben arra alapul, hogy a pályázó a hitelét vissza tudja fizetni.

agrotrend.hu / OTP Agrár

 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.