2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Agrárpénzek

2016. június 22. szerda • 07:38

Van segítség a jégesőkárosult gazdák számára

Június 21-én ismételten súlyos károkat okozott a jégverés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A károsodott növénykultúrák köre és a jégesőkárok konkrét mértéke ugyan még nem állapítható meg, de a kárfelmérések a termelői kárbejelentéseket követően megkezdődnek.

A keddi vihar és jégeső a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint tizenhárom szatmári településen okozott károkat.

A termelői kárbejelentéseket 15 napon belül tehetik meg a károsult gazdák az agrárkár-enyhítési rendszerben. A Kárenyhítési Alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint elegendő fedezetet nyújt a károk kezelésére. A Földművelésügyi Minisztérium 100%-os költségtámogatásban részesülő, kedvezményes hitellel is segíteni kíván a károsult gazdákon.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak (idén június 17-ig lehetett jelentkezni tagnak az Egységes Kérelem benyújtásának keretében) a mezőgazdasági káraikat - beleértve a mostani jégesőkárt is - a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelentenie a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján elérhető Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elektronikus alkalmazáson keresztül az aktuális, károsodott terület megjelölésével.

A károsult gazdának 2016. november 30-ig kell majd benyújtani a teljes gazdasági évre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelmét, szintén az MVH fentebb említett elektronikus alkalmazásán keresztül. Ha a hozamérték legalább 50%-ára valamilyen mezőgazdasági biztosítással is rendelkezik, akkor a hozamérték-csökkenés 80%-át, ha nem rendelkezik biztosítással, akkor a 40%-át kaphatja majd meg kárenyhítő juttatás formájában 2017. március 31-ig.

A Kárenyhítési Alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint bizonyosan elég lesz az uniós szabályok szerinti legmagasabb összegű kompenzációra és a károsult gazdáknak nem kell számolniuk forráshiány miatti támogatáscsökkentéssel.

Az országos jégeső-elhárítási rendszer működtetése jogszabályi kereteinek kidolgozásán túlmenően a Földművelésügyi Minisztérium minden rendelkezésére állό eszközzel segíteni kíván a jégesőkárral érintett gazdákon. Ezért az agrárkár-enyhítési rendszer nyújtotta védelmen túl, illetve a rendszerben tagsággal nem rendelkezőkre is gondolva a közeljövőben a mostani jégesővel sújtott települések gazdálkodói számára is elérhető teszi a tavalyi évben jégeső vagy az idei évben fagy által okozott károkat szenvedett gazdálkodók számára kidolgozott, 100%-os költségtámogatásban részesülő, kedvezményes hitel lehetőségét.

agrotrend.hu / FM

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.