2019.06.19., szerda , Gyárfás

Agrárpénzek

2018. október 21. vasárnap • 11:40

Sorban állnak a mezőgazdaság szereplői az agrár Széchényi-kártyáért

Minden eddiginél nagyobb összeg jutott el a termelőkhöz az Agrár Széchenyi-kártya formájában az év első felében.

Törtelen a sikere a gazdálkodók köré­ben az Agrár Széchenyi-kártyának (ASZK). Az elmúlt években folyamatosan nőtt az igényelt és a ténylegesen leszerződött hitelösszeg nagysága, a növekedés pedig az idén még a korábbinál is gyorsabbnak tűnik - írja a Magyar Idők.

A pénzintézeteknél a tavalyi évhez képest sokkal nagyobb a sor a támogatásért - fotó: pixabay.com

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből kiderült, hogy a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások köré­ben 2018 második negyedévének vé­géig mintegy 40 százalékkal nőtt meg az érdeklődés, a benyújtott hiteligénylések száma pedig 13 720 volt.

A hitelintézetek végül összesen 107,1 milliárd forint értékben kötöttek szerződést az agrárvállalkozásokkal, ami 59,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A leszerződött folyószámlahitel-keret 89,2 százalékát, 95,6 milliárd forintot a mezőgazdasági szektor vállalkozásai igényelték, ami 33,2 milliárd forinttal haladta meg az előző évi összeget.

A mezőgazdaságban a felvett hitelek jelentős része a kistermelőknél, családi gazdaságoknál összpontosul. Az AKI adatai szerint június végén az ágazatnak nyújtott folyószámlahitelek 46,6 százalékát a családi gazdaságok, 21,2 százalékát az egyéni vállalkozók és 17,6 százalékát pedig a mikrovállalkozások vették fel.

Az ágazatok közötti bontásban egyértelműen a szántóföldinövény-termesztők dominálnak. A termelők hitelállománya közel ötvenmilliárd forint volt a második negyedév végén, ami 42 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ugyanakkor még ennél is jelentősebb bővülést mutatott az egyéb ágazatba tartozó vállalkozásoknak nyújtott összeg.

A vetőmagtermesztéssel, vadgazdálkodással vagy erdőgazdálkodással foglalkozó gazdaságok a tavalyinál 98 százalékkal több hitelt vettek fel a Széchenyi-kártya programon belül, a hitelösszeg 22,8 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

Az állattenyésztéssel foglalkozóknál is nőtt a hitelállomány értéke 42,1 százalékkal, 15,8 milliárd forintra. A kertészetek hitelkerete változott a legkisebb mértékben: az előző év első negyedévéhez képest csupán 2,5 milliárd forinttal emelkedett az összege.

Az élelmiszeriparban jellemzően a mikro- és kisvállalkozások rendelkeznek a legtöbb Agrár Széchenyi-kártyával. Az ágazat vállalkozásainak folyószámlahitel-állománya csaknem 135 százalékkal nőtt, így a hitelkeret értéke meghaladta a 11 milliárd forintot.

A folyószámlahitel népszerűsége minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a feltételek folyamatosan javultak: 2017 augusztusának végén százmillió forintra emelkedett a hitelkeret felső határa, és a korábbi ötvenmillió forintig járó kezességidíj-támogatás már a teljes hitelösszegre vonatkozik. Ezáltal az agrárium szereplői az olcsóbb hitelekkel könnyebben juthatnak forráshoz.

A Széchenyi-kártya 2011 óta érhető el az agrárvállalkozások számára, a program célja a magyar agrárgazdaság rövid távú finanszírozásának stabilizálása. Az ASZK-folyószámlahitel legnagyobb előnye, hogy kedvezményes feltételekkel, állami kamat- és kezességi­­­díj-támogatással nyújtja a kibocsátó Kavosz Zrt. Az időjárási vagy piaci körülmény miatt bajba jutott szereplők ennél is kedvezőbben juthatnak finanszírozáshoz.

A fagy-, illetve jégkárral érintett gazdaságok és az úgynevezett átmeneti támogatásra jogosult vállalkozások számára teljes körű kamat-, kezességidíj- és egyéb költségmentességet biztosít a program.

Az Agrárminisztérium évi 4 százalékpont kamattámogatást és 80 százalék garanciadíj-támogatást nyújt a hitelekhez.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.