2021.01.20., szerda , Fábián, Sebestyén

Agrárpénzek

2019. április 09. kedd • 10:45

Sorsdöntő lesz a májusi EP-választás

Jakab István szerint Magyarország EU-tagságával kötelezettségeket vállalt, de jogokat is szerezett, amelyekről nem szabad lemondani.

Sorsdöntőnek nevezte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn Nyíradonyban a májusi európai parlamenti (EP) választást, amely szavai szerint értékválasztás lesz az erős nemzetek Európája és az európai egyesült államok között.


A vidék ismét talpra állt - fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK

Jakab István az agrárvezetők országjárásának nyíradonyi állomásán tartott gazdafórum előtti sajtótájékoztatón kitért arra is: a magyar kormánynak, a magyar gazdáknak, az agrárgazdasági kamarának és az érdekképviseleteknek kiforrott az álláspontja, amely szerint "a magyar és az európai gazdák számára a közös agrárpolitikát meg kell tartani, a támogatás mértékét fenn kell tartani, azt ne csoportosítsák át migránsellátásra". Az erről szóló petíciót hétfőig már több mint 155 ezren írták alá - közölte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdák hosszú időre, sokszor generációkra kihatóan terveznek, ezért fontos számukra a kiszámíthatóság. A májusi voksolással hosszú időre eldől a magyar vidék, a magyar gazdák sorsa - mutatott rá.

- Magyarország EU-tagságával kötelezettségeket vállaltunk, de jogokat is szereztünk, és e jogokról nem vagyunk hajlandóak lemondani

- mondta. Megjegyezve, az országjárást is azért kezdték, hogy kikérjék a gazdák véleményét, "mit várnak el, mi a legfontosabb a brüsszeli tárgyalásokon". Hozzátette: a gazdafórumokon áttekintik, hol tart ma a magyar agrárgazdaság és élelmiszeripar, ami jelentős eredményeket ért el.

Jakab István elmondta: 2010 óta az ágazat exportja 5,8 milliárdról 8,9 milliárd euróra nőtt, az agrárkibocsátás 30 %-kal emelkedett, s ez azt jelzi, hogy a vidék ismét talpra állt.

Az EU-forrásokat, normatívákat teljes mértékben felhasználta az ország, az 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési támogatást hét év alatt teljes mértékben lekötötték, miközben a falugazdász hálózaton keresztül az EU-ban egyedülálló tanácsadói rendszert működtet az ágazat - sorolta Jakab István, aki egyben az Országgyűlés alelnöke.

Jó hírnek nevezte, hogy az ökológiai gazdálkodás 12 milliárd forintos keretösszegét 36 milliárdra emelték, s a 2400 benyújtott pályázatból szinte valamennyi nyert. A Magosz elnöke jelezte:

az agrárium támogatásáról, a közös agrárpolitikáról szóló petíciót átadják majd az Európai Parlament új vezetésének annak érdekében, hogy a gazdák érdekeit vegyék figyelembe.

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője az Orbán Viktor miniszterelnök által ismertetett hét pont támogatására hívta fel a figyelmet annak érdekében, hogy Magyarország olyan EP-képviselőket támogasson, akik azért dolgoznak, hogy "a brüsszeli intézmények élén bevándorlásellenes emberek álljanak, akik megakadályozzák, hogy a migránsok betelepítésén dolgozó civil szervezeteket finanszírozzon Brüsszel, akiknek Magyarország az első".

A kormánypárti politikus szerint a választás arról is szól, "lesz-e még keresztény civilizáció, lesz-e még keresztény Európa".

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.